Pressmeddelande ang. upploppen i Husby 19 maj

2013-05-20
Av

Pressmeddelande 2013-05-20

Natten mot måndagen uppstod kravaller i Husby. Minst 200 Husbybor visade missnöje mot att polisen sköt en 69-årig man till döds i en lägenhet förra veckan.

Vid 22.00-tiden var räddningstjänst och polisen på plats.

- Vi förstår att folk reagerar på det sättet, säger Rami al-khamisi från Megafonen.

Polisen svarade med att sätta in sin kravallstyrka som spärrade av stora delar av Husby. Såväl förbipasserande vuxna som stadsdelens fältassistenter och husbybor attackerades med batonger och slag. Polisen släppte även lös sina hundar.

- Polisen attackerade oss från två olika håll, säger en av ungdomarna på plats.

Megafonen fördömer polisens övervåld och menar att människor i Husby på grund av polisens brutalitet saknar förtroende för ordningsmakten. Ett tretiotal vittnen blev vittnen blev vittne till polisens urskinngsösa våld. Megafonen förstår folks reaktioner och kräver en oberoende utredning av polismordet.

Nu kräver folket i Husby en oberoende utredning av polisens dödsskjutning i måndags. – många av ungdomarna är inte med i organisationen men känner ändå en frustration mot polisen.   Så sent som i onsdags organiserade Megafonen en demonstration på Kista torg mot polisens dödsskjutning.

- Vi uttnytjade våra demokratiska rättigheter och öppnade för dialog, men polisen ignorerade oss, säger Quena Soruco från Megafonen.

Megafonen kallar till presskonferans måndagen den 20:e maj, 10:00 på Trondheimsgatan 10A Husby tunnelbana
164 30 Kista

Kontaktpersoner
Rami Al- Khamisi

One Response to Pressmeddelande ang. upploppen i Husby 19 maj

Leave a Reply