Husby belägrat av poliser. Gå hem? Det här ÄR vårt hem.

2013-05-20
Av

Effekten av polisens mord på den 69-årige mannen i Husby i måndags kom idag: en konflikt mellan ayna och ortens medborgare efter att fyra bilar brändes på kvällen.

DET VIKTIGASTE KRING KVÄLLENS HÄNDELSER:

Det som av polisen och stora medier kommer att stämplas som ett allmänt kaos, yani det som alltid skrivs om förorten och dess folk, är egentligen en protest mot måndagens mord. Detta är absolut INTE en slump, ett isolerat upplopp. Det här är det enda sättet att uttrycka frustration när andra demokratiska vägar är stängda. Organisering finns hos oss, fredliga demonstrationer har hållits men dialogen har lämnats obesvarad. Polisen utreder sina egna och säger att inget fel har skett, trots att sanningen är enkel: det som hände i måndags var ett mord på en våra grannar.

En unken lukt av giftig rök spred sig genom bostadsområdet och ledde till att många av oss tog oss ut till Husbys gator av nyfikenhet, där vi möttes av maskerade poliser i hjälm med hundar och dragna batonger. Polisen gick till attack mot de boende som hade samlats på torget. Försvarslösa människor blev slagna med batong och bortjagade från sitt egna område. Vi hade helt enkelt inte längre rätt att vistas där vi ville, utanför våra egna hem.  Vi hade inte heller rätt att ifrågasätta polisens metoder då deras respons blev att springa efter oss igen från flera olika håll med sina hundar och batonger. Urskiljningslöst slog polisen mot ungdomar, föräldrar som samlats och stadsdelens egna fältassistenter. Folk som valt att debattera, argumentera och demonstrera emot polisvåldet fick nu batonger slängda mot sig. Då blev det tydligt att polisens våld riktades mot alla i Husby.

Vi, Megafonen och andra från området har försökt gå andra vägar, vi har nyttjat våra demokratiska rättigheter för att få gehör och ställa poliserna till svars. Så sent som i onsdags höll vi en demonstration utanför polishuset i Kista med upp emot 100 deltagare där vi senare marscherade mot Husby och höll en tyst minut på torget för den avlidne. Där framförde vi våra krav om en oberoende utredning och en offentlig ursäkt från polisen. Vi har inte hört något av varken polis eller andra myndigheter sedan dess.

Vi vet att upploppen idag växt fram ur den frustration som finns där människor ständigt blir ignorerade, känner sig förminskade och blir tystade i alla sammahang. Reaktionerna ikväll är ett resultat av polisens brutalitet i vårt område.

Vi i Megafonen förstår vårt områdes reaktioner, och vi förklarar kvällens upplopp som ett svar på polisens brutalitet mot medborgare , våra grannar. Megafonen är den konstruktiva kraften och vår lösning är sociala satsningar i våra områden. Händelser som denna kan endast förebyggas med lika förutsättningar för alla – oavsett bostadsort.

Vi tror på andra metoder för motstånd, då våra områden tar smällen när dessa incidenter inträffar. Vi är för en social upprustning av vårt område och det måste politikerna förstå. De måste lyssna på oss, folket. Gör de det på allvar kan vi undvika liknande sitationer i framtid.

Vi kräver social rättvisa, de svarar med batonger och hundar.
De säger ”Gå hem”. Det här ÄR vårt hem. Och vi försvarar det.
Så länge våra gator fylls av adrenalinfyllda poliser med laddade vapen, går vi ingenstans.
Vi står upp för vår ort.

En enad förort kan aldrig besegras.

Tags: , , ,

15 Responses to Husby belägrat av poliser. Gå hem? Det här ÄR vårt hem.

 1. Mr X
  2013-05-20 at 06:13

  Polisen är mer än en resurs som används för att skydda och tjäna medborgarna, den kan och i många fall redan används till andra ändamål. Polisen har i upprepade fall och gång på gång på gång agerat helt felaktigt och ja det är inte så långsökt att kalla det brottsligt. Jag går i bräschen för att tacka er att ni blottlägger polisens brister, och jag personligen tycker att det är dags för polisen att de sväljer sin stolthet och offentligt ber om ursäkt för de oskyldiga förortsborna i Husby.

  Men än en gång kära megafonen så brister det i er förmåga att vara självkritiska. Alla era förklaringar till gårdagens incidenter är legitima och stämmer mestadels. Men det är tråkigt att ni inte ger någon vidare kritik mot upplopsmakarna utan nöjer er med att förklara dess bakgrund. Det närmaste ni kommer med att kritisera upplopsmakarna är ni skriver att ni tror på andra metoder. Och jag undrar verkligen vad ni menar med att ni förstår områdets reaktioner? Jag hoppas att ni inte refererar till upplopsmakarna? Observera att det är formulerat som en fråga! Men jag ger er “the benefits of the doubt” om inget svar ges på frågan, men den måste ställas för att veta vart ni står.

  Personligen har jag ingen som helst förståelse för de som bränner personbilar, tvättstugor, garage m.m. Det är ren idioti och man bör ta avstånd från dessa upplopsmakarna på tydligast möjliga sätt. Det är inte förmildrande omständigheter att det inte finns andra sätt att uttrycka sin frustration, absolut inte. Det är privatpersoners egendomar som går upp i rök, och var tror ni de personer bor? DE ÄR FÖRORTSBOR SOM DIG OCH MIG!!! Poliser har varit rötägg, men de som orsakade mest skada igår kväll var hör och häpna inte poliser, även om polisen gick emot människor och upplopsmakarna på materiella egendomar. Lägg till att det var upplopsmakarna som gav polisen möjlighet att bete sig som de gjorde. Kritisera åt båda håll megafonen. Och med självkritik menas inte ni den lilla klicken megafonen utan, vi som helhet, vi som förortsbor, för det är i det perspektivet ni skriver. Det är vi som brände våra bilar och örfilade oss själva och vår förort innan polisen kom och slutförde arbetet. Ni har ingen trovärdighet om ni fortsätter med en så ensidig analys, vidga vyerna, kritik och självkritik. Att peka finger är aldrig hela sanningen. Ni har potential att bli tagna på allvar.

 2. Till MR X
  2013-05-20 at 08:12

  Word!!

 3. Viktor
  2013-05-20 at 09:16

  Exakt så. Att någon gång då och då erkänna att man själv gjort fel är på sin plats om man har som mantra att påpeka andras fel. Det främjar trovärdigheten.

  Att ge en nyansrik beskrivning av en händelse men intervjuer och källhänvisning vore inte skadligt heller.

  Jag lyssnar, men jag är inte övertygad. Ni har bollen hos er.

 4. Annika Törnlind
  2013-05-20 at 09:40

  Bra jobbat!
  Förjävligt med denna polis-brutalitet. Även om jag tvivlar på en offentlig ursäkt och oberoende utredning så är det det rätta att kräva. Det här är, tyvärr, bara ett symtom på ett grundläggande korrumperat system. Tack för att ni rapporterar om detta, kanske kan en sån här händelse få fler att vakna upp och börja ifrågasätta. Tillsammans är vi starka. Keep on keepin´on.
  /Annika

 5. Sara
  2013-05-20 at 09:49

  Mycket bra skrivit. Så imponerad av er organisation.

 6. Paula
  2013-05-20 at 10:34

  bra skrivet

 7. jossan
  2013-05-20 at 11:18

  Är med er i det ni skriver. Att polis utreder sina egna är verkligen helt sjukt. Jag förstår reaktionerna på detta! Samtidigt kan jag tycka att det är synd att förstöra sin egen boendemiljö i sitt eget område. Man önskar ju att det skulle finnas andra vägar att gå! Synd att det är just stenkastning mot polis etc som tas upp i media och inte vad som ligger bakom. Här var det reaktionen på att en man sköts ihjäl av polisen, men det är ju egentligen bara toppen av isberget. Om man tar tag i utanförskapet, rasismen, fördomarna från både politiker och polis så kanske sånt här inte behöver hända…varken i Husby, Rosengård eller andra oområden.

 8. Pingback: Webshop!
 9. Mr Y
  2013-05-20 at 14:56

  Som föregående talare inleder vill även jag tacka för er belysning av bristerna och de moraliskt tvivelaktiga arbetssätten som råder hos Polisen i Västerort.
  Vidare vill jag berömma er för arbetet för en oberoende utredning av dödsskjutningen som kantades av bristande information och förmodade lögner från Polisens håll.

  Låt oss dock inte försöka lura varandra och oss själva, gårdagens “upplopp” har i svälja verket relativt lite att göra med dödsskjutningen. Inte heller är det ett sätt att uttrycka missnöje, när vi förortsortsbor själva, gång på gång ger polisen befogenhet att agera på detta vis som sedan förkastar. Och innan ni hoppar till det självklara svaret att det är det enda sättet att få uppmärksamhet och belysa problemen så borde vi tänka om. Vad åstadkom man igår? Två taskigt skrivna artiklar i kvällspressen samt en fortsatt nedsvärtad image av vår ort är det jag kommer fram till. Gör dock inte misstaget att tro att vi nu belyst något i media – för deras enda agenda med att ta upp denna “story” är att profitera på att måla upp vårt hem till ett ghetto – med andra ord precis en sådan behandling av våra förorter som vi försöker förebygga.

  Våran ort ÄR tyngd av sociala och ekonomiska problem, våran ort ÄR tyngd av en autonom poliskår – men våran ort ÄR även tyngd av (en del) kontraproduktiva människor som letar efter tillfällen att få bortförklara våldsamt och meningslöst destruktion av VÅRA EGNA områden & egendomar. Dessa människor och deras kan beteende kan inte bortförklaras, inte heller finns det förmildrande omständigheter som berättigar sådan destruktion.

  Det är idag med blandade känslor jag reflekterar kring Husby – orten jag växt upp i. Jag ser fortfarande misären som pågår p.g.a. att man inte hörsammar våra problem inom politiken. Jag ser fortfarande det goda folket som bara gör rätt för sig och försörjer familjen. Men jag ser även en allt större skara vilsna ungdomar – där ord som utbildning & karriär endast är ord i lexikon snarare än realitet. Oftast självvalt. Jag är heller inte unik om denna observation – många kring mig instämmer i att vår välvilja att förändra – likt vår ort – blir trasigare för varje dag. Detta är inte en observation jag gör i egenskap av en äldre och uppgiven person – även jag bor i Husby, även jag är 20-nånting år, även jag ung man med invandrarbakgrund.

  Tillåt mig att avsluta så som jag började – genom att återkoppla till talare “Mr X”. Även jag ser Megafonen som en positiv kraft i vår förort – och som ett initiativ till förändring och förbättring. Men för att nå målet att nå ut till folket och hörsamma våra problem måste ett större mått av objektivitet och självkritik tillämpas. Utan detta kommer inte makthavare och beslutsfattare men även folket se Megafonen som någonting annat än en intresseorganisation som har egen subjektiv agenda – något jag absolut inte vill se då även jag tror på potentialen i er.

  Väl bemött, Mr Y.

 10. pimpslap
  2013-05-20 at 15:05

  Wow! Mycket bra skrivet jag håller med om nästan allting. Bor själv i förorten och det viktigaste vi kan göra är att visa den bättre versionen av oss själva istället för att skriva vinklade krönikor med bristande sanningshalt. För att vinna mot politikerna (som jag antar är ert slutgiltiga mål) så måste ni argumentera, motbevisa och redovisa för varför ni har rätt. Skriv inte slangord, det ser löjligt ut och gör så att ni inte tas på allvar.
  Peace from söderort!

 11. Saks
  2013-05-20 at 15:40

  Instämmer helt med Mr X.
  Ni skriver: “De säger ”Gå hem”. Det här ÄR vårt hem. Och vi försvarar det.”
  Genom att förstöra den? och bränna bilar?

  Jag har sett liknande scener otaliga gånger i mitt hemland Frankrike. Ni gör precis samma misstag som vi i franska förorter gjorde då. Och man vet (eller i alla fall jag vet) vart det leder. Var smartare än så, ni har facit i handen om ni bara vill, ni kan hitta en annan, smartare, mer effektiv väg. Starta med att vara självkritiska, inte stödja kriminella handlingar. Ni kan faktiskt bilda en gemenskap utan att behöva antagonisera resten av samhället. Dessutom är svenska polisen inte den franska. Lär er spelets regler, och vinn!

 12. Jimmy Åkesson
  2013-05-20 at 16:41

  Tack för att ni förenklar mitt jobb!

 13. Super-H
  2013-05-20 at 19:15

  Mr X, jag håller med om varenda ord du skrivit. Mycket bra på alla sätt och vis.

  Man måste kunna kritisera åt båda håll, allt annat blir helt enkelt oseriöst och kontraproduktivt.

  Polisens agerande är felaktigt på många sätt och kräver ett fördömande.
  Men det är inte bara deras agerande som är felaktigt och kräver ett fördömande.

  Detta måste man inse.

 14. Mr X
  2013-05-21 at 04:46

  Och nu vägrar Megafonen att göra ett tydligt ställningstagande mot de destruktiva reaktionerna, man säger att man varken vill försvara eller ställa sig emot upploppsmakarna utan man anser att det viktiga är att man förklarar vad som är det bakomliggande orsakerna.

  Det är visserligen av yttersta vikt att man går till djupet med den sociala oron som finns i våra förorter, och att man försöker finna lösningar till de problem som faktiskt finns. Upploppen är med stor sannolikhet kopplat till de sociala problem som finns i våra förorter, samt att den utlösande faktorn var dödsskjutning i Husby för drygt en vecka sedan, så er analys stämmer. Det är även riktigt att ni använder er av legitima medel för att göra er röst hörd och uttrycka er missnöje. Det är uppenbart att ni tror på andra metoder än att vandalisera er förort. Det är glasklart. Om ni nu är den konstruktiva kraften, varför tar det emot för Megafonen att ta ett tydligt ställningstagande mot de destruktiva krafterna/reaktionerna? Sen när blev en organisation som Megafonen rädda att ta ställning? Vad är de bakomliggande orsakerna till att ni inte gör det? Jag finner det vara konstigt att ni påstår er främja förortsbornas intressen, samtidigt som ni tar en passiv ställning när förortsbornas skolor, garage, bilar vandaliseras. Det är frågor som måste besvaras!

  Nu vet jag bättre än att spekulera om diverse saker, men obesvarade frågor sätter trovärdigheten i sank, samtidigt som de lämnar utrymme för spekulationer om er agenda. Jag ger alltid “the benefit of the doubt”, men ju längre frågor lämnas obesvarade, desto sämre för alla parter som värnar om förorten och bättre för de som har agg mot förorten och som inte drar sig för att spekulera hej vilt.

Leave a Reply