Hjälper Pride-Polisen till att deportera HBTQ-flyktingar?

2013-08-06
Av

pride

Nu när Pride-veckan är förbi vill jag belysa en händelse under paraden.
Som person i del av hela HBTQ-rörelsen så finns det flera frågor som intresserar mig.

En av dom som gör mig mest upprörd är varför Sverige deporterar tillbaka människor som flytt på grund av sin sexuella läggning, människor som kommit hit med en förhoppning om asyl och trygghet.
HBTQ-människor har mer eller mindre en omöjlig situation i en asylprocess, det är svårare att se vad för läggning eller könsidentitet hen har t.ex och har också argumenten som att hen inte behöver vara ute/öppen och då ska det inte förekomma något hot iom det.

Att få beviljat tillstånd i Sverige är för en HBTQ-person avgörande för personens överlevnad. Det är på liv och död. På riktigt. Men att HBTQ-människor deporteras till döden händer ändå. När man väl deporterar en person tar ansvarig myndighet hjälp av polisen. Alltså är deras roll central i processen.
Den senaste tiden har det diskuterats väldigt mycket om polisövervåld gentemot människor som begått brott. Vi har också diskuterat människor som inte har begått brott men korsat fel polis på en av hens mindre bra dagar. Vi kan nog alla komma överens om det inte är enskilda fall utan det finns en struktur där poliser missbrukar sin rätt att använda våld överlag.

Mina vänner ställde en fråga till polisen under paraden. Frågan ställdes inte högt, utan på en banderoll med text som löd såhär; “Hjälper Pride-polisen till att deportera hbtq-flyktingar?” Deras fråga blev besvarad med batonger.

Pride-paraden är en parad där människor visar kärlek, ställningstagande och att man ska vara stolt över den man är. Många väljer också att manifestera för de som inte själva kan som marscherar för hbtq-personer som dödats. Politiska partier väljer också att visa sin tolerans i hopp om att få fler röster och sen givetvis gaypoliserna. Ibland ser man de viktigaste manifesten, de som belyser mänskliga frågor som inte längre handlar om pengar, röster eller sponsorer.

Polisens ansvar i deporteringarna utgör dock en stor problematik för många när de ska närvara vid Pride-paraden. Människor utan papper vågar t.ex. inte ta sig ut på Sveriges gator och kanske inte heller vågar närvara vid Pride-paraden. Givetvis får alla som vill känna sig välkomna i Paraden, men å andra sidan, varför går polisen i en parad för och av HBTQ-människor som kämpar för sina rättigheter och gärna andras, när de uppenbarligen tar sig rätten att deportera andra mot döden.

Mina vänner valde att belysa frågan, tysta med banderoll. Man kan ställa sig många frågor: Var pride-paraden det rätta stället? Då ställer jag motfrågan: om inte under Pride-paraden, När då? Om du har en fråga till en viss organisation/grupp/person vill inte du ställa den till just dom? Vart ringer du om du har frågor kring din sjukpenning? Försäkringskassan. Vart ringer du om du är sjuk? vårdcentralen. Skillnaden mellan olika andra myndigheter och gårdagens poliser var att de valde att ta till våld, det är inget svar i min värld men det här är svar på hur övervåld och trakasserier kan se ut från polisens håll.

Det här citatet är taget från en av de drabbades statusmeddelanden på Facebook.
“Efter att de nu fått ner oss på marken medan våra ögon och hud brann av sprayen kunde vi höra hur de pratade om under vilken lag eller paragraf de skulle kunna säga att de agerat under.” Citatet är taget från en av de drabbades statusmeddelanden på Facebook. UNDER VILKEN LAG DE KUNDE MISSHANDLA OCH PEPPARSPRAYA PERSONER SOM I TYSTNAD GICK MED TYGBITAR MED TEXT PÅ SOM IFRÅGASATTE DERAS PLATS I PARADEN. Jag är så trött, men jag har just nu svårt att veta om jag är mest trött på polisens psykopatiska våldsanvändande, lagar som maskerar statens kontroll över oss, eller på den totala likgiltigheten från alla de som stod och såg på när mina vänner blev misshandlade mitt i pride paraden.
Polisen trycker sedan upp majoriteten av oss mot väggen och vi andra frågar på vilka grunder polisen agerar. Inget svar. Vi frågar om och om igen. Inget svar. Några få personer som tittat på paraden kommer fram och säger uppmuntrande ord till oss, några försöker ge de som är intryckta mot väggen vatten. Polisen svarar fortfarande inte på frågan om under vilken lag eller paragraf de gör så här.

Efter vad som känns som en evighet, kanske en halvtimme, bestämmer de sig för att säga PL13, störande av allmän ordning och de kör iväg de som blivit upptryckta mot väggen. Men det slutar inte här. De släpar med våld in folk i bussar och tvingar dem lägga sig på golvet på varandra medan poliserna själva sätter sig på dem. Några av mina vänner berättar att polisen har hållit upp batongen som en kuk och dragit våldtäktsskämt. När de bad polisen sluta eftersom personer i bussen hade traumatiska erfarenheter av sexuella övergrepp skrattade de. En av oss tvingades sitta inlåst i en cell i flera timmar, men är nu släppt.”

Var detta rätt? Nej! Kommer poliserna som gjorde detta att ställa till svars? Förmodligen inte. Kommer poliserna med blod på deras händer att ställas till svars? Förmodligen inte. Kommer poliser som är förblindade av girighet och makt sluta med detta? Förmodligen inte.
Mina tankar är hos de som vågade belysa en fråga som alla bör veta om att den finns.

Valentina Cuevas