AYNA: Varför dom finns + Lögnen om Husby-mordet igår

2013-05-14
Av

Läs längst ner för info om demonstrationen imorgon onsdag (15/5) i Kista.  Vi ska ställa polisen till svars för mordet i Husby.

Igår sköt polisen ihjäl en 69-årig man i Husby. Han kallas “machetemannen”  i alla tidningar för att det tagits bilder på balkongen där han viftar med kniv. Machetemannen… Det är ett namn som skapas för att vi som läsare ska tänka: “aha, han låter galen, lika bra att polisen sköt honom”. Den klassiska taktiken är: vi gör han till ett monster, då är han inte värd ett skit o vi kan göra vad vi vill… taktiken är också: machete låter som djungel, det låter osvenskt, ännu bättre…

Hur kan ett team av SWAT-poliser gå in i en lägenhet mot en 69-årig man och döda honom?? Om vem som helst hade gjort det hade det varit ett mord, när polisen gör det “har dom gjort sitt jobb”. Om det hade hänt mot Karl-Erik, 69år, i Kungsholmen hade det blivit skandal, nu kommer det bli another story about a mad man in the hood… Folk säger: “han viftade ju  kniv, vad skulle dom gjort?”. ENKELT: inte avrättat honom.

MEN LYSSNA - Det här varken första eller sista gången, det här är ett system. Polisen finns inte för att tjäna det vanliga folket/knegarna/ortenbarnen – isåfall hade dom fängslat Carl Bildt, varenda skattefifflare i Östermalm och sig själva för att dom jobbar med REVA och utvisar folk till döden. Polisen finns i våra områden för att skydda den politiska och ekonomiska eliten: skrämma oss, disciplinera oss… Polisen lär oss praktiskt det skolan lär oss teoretiskt: som fattig knegare och icke-vit är du sämre och mindre värd, i Sverige och hela världen.

Folk i orten fattar det här. Vi behöver inte läsa den här texten för att veta.

Det är ni resten, som tror att polisen är folkets skyddsängel, som behöver fatta verkligheten.

 

HUR KAN POLISEN TJÄNA FOLKET NÄR DOM LJUGER FÖR OSS?

I alla tidningar (metro, aftonbladet, svt) som folk länkade till gårdagens händelse står det att “mannen fördes med svåra skador till sjukhus där han avled senare under kvällen.” Den här informationen kom från polisens egen hemsida…

POLISEN Husby-mord
Vi gipp direkt till mannens gård och träffade upp shababs från området, alla var redan samlade. Folk från Husby var där ända från att dom själva hörde skotten till 2-3 på natten och dom berättade:

Inga ambulanser hade kommit dit.

Inga lik hade transporterats ut.

och folk som bor i husen mittemot med fönster som ser in i mannens lägenhet såg under natten – långt efter att nyheterna skrivit att mannen dött på sjukhus – att han fortfarande var i porten.

Alla vi som va där visste: mannen dog inte på sjukhuset, det kom aldrig nån ambulans. Han blev klippt på plats och dog i lägenheten!

Vi stannade kvar till klockan 2-3 på natten, snackade med ayna, sa till dom: “vi kommer stanna här tills vi får se liket, så att vi kan busta er efter”. De sa “vi vet ingenting, vi bara jobbar här”. Det var fullt med poliser i loftgången, porten och på gården. De filmade oss med kamerorna på sitt bröst, “ifall det skulle ske något brott senare”. De sa till oss: varför går ni inte bara hem?

- Det här är vårt hem, gawat.

Som alla visste: runt 02.00-tiden spärrade ayna av kvarteret, en svart likbil körde in på gården och båren, med den röda filten över den döde, rullade in i bilen. MANNEN FÖRDES UT EFTER 02.00 I LIKBIL, inte runt 20-21-tiden i ambulans.

mms_img-1052234466

Dagen efter (idag) får lokaltidningen Norra Sidan reda på den här informationen, ringer några samtal till polisen m.fl. och frågar: “Hur kommer det sig att folk har sett er bära in liket kl. 02-03 när ni säger att han fördes till sjukhuset och dog där flera timmar innan?”. Efter en halvtimme får Norra Sidan beskedet: polisen har dragit tillbaka sin gamla info, “det är beklagligt”.

“DET ÄR BEKLAGLIGT”. “DET ÄR BEKLAGLIGT”. “DET ÄR BEKLAGLIGT”.

Motherfuckers.

Men frågan är: varför ljuger dom? Kan det vara så att polisen inte testade alla andra vägar att lösa konflikten utan direkt avrättade honom utan möjlighet att rädda?? Att dom vill få det att framstå som att dom gjorde allt dom kunde för att rädda hans liv, fastän dom egentligen klippte honom med minst 14-15 skott (enligt folk som va på gården och hörde)…

Vi kommer aldrig få reda på sanningen – varken i detta fall eller resten av alla stories från orten.
För det är inte meningen att vi ska veta.

____________________________________________________________________________

UPPDATERING: Megafonen sammankallar alla systrar och bröder att sluta upp för social rättvisa!  Kista torg imorgon (onsdag 15/5) kl 16:00 utanför polisstationen. Låt våra röster bli hörda, sätt stopp för polisvåldet i våra orter!
______________________________________

Tags: , ,

67 Responses to AYNA: Varför dom finns + Lögnen om Husby-mordet igår

 1. murdasound
  2013-05-14 at 15:08

  Big up! Alla till Kista torg, boom!

 2. Markus Allard
  2013-05-14 at 15:17

  Det är 82 år sedan statens våldsmonopol mördade 5 arbetare i Ådalen. Vad har hänt sen dess? Samma kamp då som nu! Krossa kapitalismens och den stat som upprätthåller den!

 3. 12345
  2013-05-14 at 16:02

  Bra skrivet. Mkt bra!!

 4. loli
  2013-05-14 at 16:11

  Det får fan räcka nu! Pallar inte ännu en avrättning som väcker tusen hål och frågor. Hur patetiskt jävla dåliga måste snuten vara om man inte kan få ut en ‘galen man med machete’ utan att lyckas skjuta ihjäl denna 70 åring. Kom igen kom igen kom igen…. vad fan tror media att vi föddes igår?

  Är det fucking det bästa ni kan komma med Svensk polis? En av världens rikaste nationer med alla tänkbara tekniska utrustningar och utbildningar i så kallad världsklass.

  Sikta på att oskadligöra honom!? Avväpna en pensionär, visst kan du göra fett med skada som ca 70 åring men mot fullt utbildade och tränade poliser som är beväpnande med så mycket alternativ för att lösa det här på ett humant sätt? Skjut ett varningsskott!? Peppar sprej, ett skott i benet om det verkligen är nödvändingt? Så mycket som inte berättats så visst kan man vara ute och cykla utan att veta allt.

  Polisen i Kosova!!!! (europas kanske fattigaste land) om polisen där kan slå till mot beväpnade drogkarteller och få ut i princip alla levande och gripna ur ett hus med folk överallt barn, föräldrar och civila i huset. Hur i helvette ska man idag med all jävla teknik och utbildning svensk polis har inte lyckas bättre än den utgång den här händelsen fick? En 69åring med kniv, det är något som inte stämmer.

  Tack till alla från megafonen för att ni gör ett galet jobb och engagerar er. Ert jobb kommer förevigt uppskattas av oss medmänniskor. Keep it up!

 5. Rafael
  2013-05-14 at 16:22

  Jag har gjort lumpen, stod högvakt i 18 dygn på Sthlm slott. Fick lära mig att om jag upplever nåt farligt hot, exempelvis om nån attackerar mig med kniv, så skjuter jag först ett varningsskott. Funkar inte det så skjuter jag personen på benet. Inte fan avrättar man personen såvida personen inte siktar på en med ett skjutvapen.

  Mannen som mördades var 69 år. 69 år! En gammal man! Sjukt. Fyfan vad oprofessionell svensk polis är. De skiter på sig för minsta lilla grej. Här har ni ett perfekt exempel på det:

 6. Vm
  2013-05-14 at 16:40

  nationella insatsstyrkan?

 7. kalle
  2013-05-14 at 16:42

  skönt att se att polisen fortfarande har mod att skjuta ihjäl folk allt enligt konstens alla regler.

 8. Diana
  2013-05-14 at 16:57

  JA!

 9. Mårten Möller
  2013-05-14 at 17:06

  Bra skrivet, skit i haters! Det viktiga är att denna version når ut, sen om det står SWAT eller inte är inte relevant. Å till ljushuvuden som Viktor vill jag bara säga, att det är klart man bör prata om en poliskår generellt då den i ett “demokratiskt” samhälle bör vara en honogen yrkesgrupp (även om så inte är fallet). Att kritisera en yrkesgrupp är inte samma sak som att stigmatisera etniska grupper.

 10. MarcoDeLaMuerte @ Instagram
  2013-05-14 at 17:42

  Det störde mig som fan till en början att den var skriven på det sättet den var skriven.

  Sen tänkte jag – Det är EXAKT så här den ska vara skriven. Den blev skriven av en av oss förortskids, för vi alla precis samma oavsett vilken förort vi kommer från.

  Den skrev på ett sätt där unga kan förstå, och se att alla inte är svart på vitt.

  Då menar jag allt. Polisen gjorde inte rätt, men om någon med kniv hotade min familj, då hade jag dödat honom.

  Sprid mer kärlek & mindre hat! Livet är tufft som det där.

 11. Regulus
  2013-05-14 at 17:44

  Jag döör haha, “gawat”!

 12. murdasound
  2013-05-14 at 18:08

  Haha, alla hatare. Gå och göm er som ni alltid har gjort och tagit statens kuk i mun.

  Här finns andra, riktiga ungdomar som gör nåt. Ni andra kan fortsätta ta bengkuk i mun eller börja agera.

  Bra jobbat megafonen

 13. Keka
  2013-05-14 at 18:09

  Som många redan påpekat: Skriv på korrekt/begriplig svenska så kanske man kan ta er på allvar. Att använda tönt ord som “ayna”,”len” och “jao” som ingen utanför Rinkeby förstår är en korkad strategi, i alla fall om man vill nå utanför det egna området. Att ha Hollywood som enda “kunskapskälla” är alltså ingen bra idé

 14. murdasound
  2013-05-14 at 18:12

  De skriver så idiot, det är deras grej.

 15. Chän
  2013-05-14 at 18:14

  Felet på er alla är att ni försöker skylla allt på alla. Lägg av. Lägg bara av, att ta ett liv är fel, du skyddar inte ett liv genom att ta ett annat för hur som helst har ett liv tagits. Dom kunde helt enkelt tagit mannen därifrån, ringt ambulans, eller så många andra alternativ. Massa poliser > gammal man. Är rätt säker på att det inte hade behövt gå så långt.

  Alla poliser är inte så, det finns riktigt humana poliser också, gissa varför? För innan man är polis så är man en människa, man har en personlighet.. Det är inte så att man blir polis och så händer det något i kroppen som gör att man blir en total asshole.

  Och till alla som ska klaga på gramatiken i denna text, haha hur kan ni tro att människor inte ska tas på allvar för att dom inte kan skriva lika “fint” som er? Lägg av.. ingen av er förstår att felet ligger i er alla, för att ni bidrar till att samhället är som det är atm. Ni skyller bara allt på varandra. Sluta blunda.

 16. Husby bo
  2013-05-14 at 18:22

  Bor precis mitt i mot mannen och såg precis allt !! Det kom visst en ambulans vid ca 9 tiden MEN dom tod inte med sig något lik, de gick tomhänta.

 17. Megafonen
  2013-05-14 at 18:36

  Bland våra medlemmar finns det personer som levt både i Syrien och Brasilien, så det är lugnt, vi kan stå för texten som den är. Det finns många bland oss som gärna använder just de orden som får dig att vilja spy. Ibland blir vi också spyfärdiga när vi läser nyhetsrapporteringen, t ex idag.

 18. Megafonen
  2013-05-14 at 18:42

  Vi som skriver berättar om det som händer i våra kvarter för folk som använder vårt språk. Det finns många som inte begriper det som står i de stora tidningarnas artiklar, och dem kan man tydligen inte alltid tro på. Valet är fritt, om du inte gillar hur vi skriver eller tror på oss är är det bara att surfa vidare. Ciao!

 19. Mr X
  2013-05-14 at 18:42

  Det är sannerligen viktigt att kritisera polisens sätt att arbeta och att vara källkritisk mot media. Det är också viktigt att aldrig vara naiv och tro att polisen inte kan användas till andra ändamål än att tjäna och skydda samhället. I det fallet gör megafonen ett bra arbete, men det finns enorma luckor vad gäller verklig och djup kunskap i allt vad ni gör, det finns också brist på självkritik och perspektiv. Jag personligen anser att de senaste skjutningarna i Södertälje och Husby är tragiska exempel på dåligt polisarbete, och mycket tyder på att förortsbor får annorlunda behandling, ingen kan förneka detta. Men var tog självkritiken vägen? Ni påstår att de vill disciplinera och skrämma förortsborna, men varför tar ni inte upp kritik mot de som ger polisen möjlighet att göra det, vart är kritiken mot 69-årige mannen? Nu är det bara hörsägen och lösa rykten som med all sannolikhet inte stämmer med verkligheten, men om den nu ens finns en uns av möjlighet att han hotat barn eller kvinnor på våra gator så riktar jag först kritik mot mannen, utan att tveka en sekund. Jag är inte generös med kritik mot ett håll, jag delger kritik åt alla håll utan att vara partisk för sanningen är sanningen. Ni lyfter upp REVA, som är ett annat exempel på ett misslyckat och rasistisk tillvägagångssätt, ni har min fulla stöd i det, men varför skriva att de skickar människor mot döden (vilken stämmer i många fall), men samtidigt inte ta upp det faktum att Sverige är bland de länder i världen som tar emot mest flyktingar? Vart är den balanserade bilden? Ni begår samma misstag som media, ni är inte bättre hur mycket ni än vill tro det. Våga se sanningen i vitögat.

 20. Oscar Mattson
  2013-05-14 at 18:46

  Nu hamnar ni på fel spår som vanligt, jag tror nämligen att denna man blev avrättad pga något som vi inte vet och aldrig kommer att få veta. Det låter väldigt dumt det poliserna gjorde, varför blir ni så förvånade att ”poliserna”/media ljuger? Det här är ett fall som vi inte har med att göra. Tänk ifall han var en landsförrädare eller något ännu värre. För våra poliser i Sverige skulle aldrig och då menar jag aldrig mörda någon pensionär bara för han bar en kniv. Det finns en lång historia bakom det här.

 21. Ralle
  2013-05-14 at 18:53

  Alltså vill bra gärna ta mer del av innehållet/budskapet. Tyvärr grumlas det av taskig språk. Har ni vidarebefordrat det journalistiska värdet till medier med lite mer erfarenhet kring artikelbearbetning och språk? Uppmana inte folk att protestera/demonstrera utanför polisstationen i sig, då fortsätter bara spiralen med att hoppa i samma lilla förortspöl där den s.k eliten bara kan cementerar sina åsikter hos vanligt folk. Steg 1. Låt människor veta sanningen bakom tragedin genom att ge etablerad media tillgång till källor, vittnen osv. Steg 2. Ska folk samlas upp är det utanför riksdagshuset som gäller. Lycka till!

 22. Peter. L
  2013-05-14 at 18:58

  Alla ni människor sover.. de exakt de ni gör.. lättaste sättet manipulera en människa de genom se och hör.. om ja tjatar om en röd cykel 100 gånger ni alla drömmer om den röda cykeln.. Sanningen är det handlar inte om rasismen eller det ena eller de andra, De handlar mer om att folk som bor i ghetto har lite tuffare alla andra. Missförstå inte mig även om ni är födda i Sverige och era föräldrar är invandrare så blir ni det också, och era barn kommer också va invandrare det så det e. Allting handlar om kontrollera människan placera ut, dem bildar förorter sänker hyran billigare mat lättare för er överleva samhället.
  Jag kan hålla med.. Fel av polisen skjuta en 70 åring man.. Absolut..
  Fast de så mer samhället vill, hålla invandrare i förorter lura er o tro att ni MÅR BRA DÄR! och för oss vanliga svenskar jobba om korvar från 8 till 5 betala av den jävla skatten så mår dem bra!

  I USA finns det inget som heter svart o vit längre.. Sverige är så efter att vi bildar hat mot människor i alla åldrar. Hata Svennen som ska hata blatten! Jag är svensk och min fru är från grekland.. Alla är människor hat skapar mer hat så enkelt ere..

  SÄNK HYRAN I ÖSTERMALM, DJURSHOLM, DANDERYD, blanda ut folket blanda alla svenskar med alla invandare skapar ett tryggare samhälle.. Fast de skulle dem aldrig göra.. ni som förstår mig kan redan svaret:)

  och till alla unga barn i förorten ni kommer aldrig få den bästa skolan eller den bästa läraren eller de ena eller de andra..
  Ni är dömda sen mycket innan.. skulder och knark de vad ni får!!

  håll huvudet högt och som hatar ni är inga människor med varken hjärta eller har medkänsla för folk…

  ÅR 2013 ? Afrika är fortfarande fattigt? Va hände med rädda barnen röda korset? Visa mig ett land dem verkligen hjälpt eller människor dem räddat?
  Allt handlar om pengar vad som är vinstdrivande eller inte..
  Gå sov era 8 timmar! jobba som slav i 10! och 6 timmar frihet?
  hinner ja tvätta idag?

 23. Leyla
  2013-05-14 at 19:00

  Alltså lugna dig, jag kan också bli irriterad på all ghetto-snack men fakta är fakta och det är precis vad som tagits upp här. Angående din “ni har trygghet”, TJENA! Det är därför vi tjatar. Kallar du polisens lögner för trygghet? Om du vill leva i din lilla drömvärld så GÖR DET men håll den borta från oss som ser verkligheten!

 24. Megafonen
  2013-05-14 at 19:02

  Förstår inte hur du menar med självkritik, vi är inte inblandade i vad som hänt och har inget ansvar i det. Det är skillnad på att kritisera polisens insats och att försvara den skjutne mannen. Du påstår att vi är obalanserade i vår kritik, men det vi gör är att balansera för all skit som skrivs i andra media, dvs vi skapar balans. Tyvärr har du köpt etablerade mediers bild av det som hänt.

  Om det vore så att Sverige var det land som tog emot flest flyktingar i världen är det fortfarande inte ok att skicka tillbaka en enda person i döden. I ALLA krig och konflikter är det grannländer som tar emot flest flyktingar. Check your facts…

 25. Ali shaliba
  2013-05-14 at 19:19

  Återigen så visar Megafonen att du/ni inte förstår andras bild och syn på händelsen i helhet.

  “Tyvärr har du köpt etablerade mediers bild av det som hänt”

  Trångsynthet! Ni har inte patent på “sanningen”, eran bild är inte den enda, eran bild är inte bättre än motpartens såvida ni inte har detaljerad fakta(analyserad sådan) att komma med.

 26. tishow
  2013-05-14 at 19:20

  Snälla sluta använd arabiska slang ord och ghetto svenska om ni vill nå ut till folket och ska tas seriöst, vill ni slå ut toppen så får ni ta och mäta upp er med toppen. Sluta får er själva och framstå som människor från gatan utan människor som vet vad gatan ser ut.

 27. henrik
  2013-05-14 at 19:23

  Klaga inte på någon annans språkbruk när du själv inte kan stava. Lycka till i fortsättningen!

 28. mMm.
  2013-05-14 at 19:41

  Kunde inte sagt det bättre själv.

 29. Michel
  2013-05-14 at 19:45

  Har det svenska folket frihet? Det var något nytt. Kan du berätta lite om denna så kallade frihet vi har? Denna illusion till frihet som du känner vill jag ha en förklaring på.

 30. Blabla
  2013-05-14 at 19:49

  Varför använde polisen inte bara elpistol för?

 31. 2013-05-14 at 19:49

  Tack för alla bra kommentarer.

 32. Henrik
  2013-05-14 at 20:18

  Då börjar vi uppifrån med att rätta till felaktigheter och missförstånd. Med tanke på att “artikeln” verkar ha samma kvalitet som aftonbladets artiklar så är det väl för döva öron men man skall alltid försöka.

  1. Den “avancerade” utrustning som polisen har är batong, pepparspray och pistol. Batongen går inte att använda mot en man med machete i en hall, pepparsprayen har en effektiv räckvidd på några meter och hjälper inte alltid för den delen. Varningsskott får aldrig skjutas inomhus då risken för rikoschetter eller att de går igenom väggar är för stor. Det är väldigt lätt att säga, skjut i benet, utan att ha någon koll på hur svårt det är att skjuta med en pistol och vad en människa har för reaktionstid. Med bakgrund av det som stått i tidningarna så kan man lätt konstatera att polisen hade all rätt att skjuta, precis som vid guldrånet i Södertälje.

  2. Rafael: Du lärde dig att du skriker: halt, skriker: halt jag skjuter skarpt, skjuter ett varningsskott, skjuter i benet och sist skjuter i bröstet, OM DET FINNS TID. Detta var en nödvärnssituation där polisen sköt för att rädda den kvinnan som fanns i lägenheten.

  3. Ambulans kom till platsen och antagligen en läkare som konstaterade att mannen var död. Då mannen dött av en onaturlig död är det polisen som har hand om kroppen, alltså politi. Jag kan inte svara på varför det tog tid att lyfta ut kroppen men jag gissar att det var pga. att man skulle säkra spår på brottsplatsen. Är personen död finns det faktiskt ingen anledning att skynda ut med kroppen om en utredning om brott måste göras.

  4. Den “tragiska” skjutningen i Södertälje vittnar om ett hårdare klimpat om något. När fan blev det en mänsklig rättighet att råna en guldaffär med automatvapen? När fick vissa människor rätten att stjäla allt från en annan person och sen ha mage att klaga över att de åker fast?! Jag är ledsen men de som gjorde det har ingen rätt att finnas i vårt samhälle. Det finns en väldigt enkel sak man kan göra för att inte bli skjuten av polisen och det är att inte ställa sig utanför en guldaffär med ett automatvapen i handen. Bara ett tips.

  Om ni som är så väldigt orättvist behandlade kunde ta och städa upp lite i era egna djävla hörn istället för att klaga på de som kommer och försöker göra det åt er, utan någon hjälp från er eftersom ingen golar till Aina, så hade ni nog haft ett bra mycket bättre samhälle.

  Polisen gör ett fantastiskt jobb med begränsade resurser och en djävla massa otacksamhet från samhället. Visst blir det fel ibland och visst finns det rötägg inom polisen också men man kan aldrig rensa ut alla.

 33. Efva Luathe
  2013-05-14 at 20:28

  Polisen har en folkhögskoleutbildning på två år. DET om något är ett skämt. Om jag för en gång ens trodde att de skulle ansvara för MIN säkerhet så hade jag ställt kravet att de skulle jobba med frågor som kretsade kring ett rättvisebegrepp, att lära sig känna medkänsla och empati samt att ansvara för att samhället byggde på de premisserna. Men jag är inte dum i huvudet så jag fattar att det inte funkar. Snuten är inte till för MIN skull, har aldrig varit, kommer ALDRIG ATT VARA!

 34. Mr X
  2013-05-14 at 20:40

  Ni kritiserar polisens brutalitet, och jag står först i leden att kritisera polisen. Polisen är brutala mot invandrargrupper, och rättsväsendet dömer invandrare och underklassen hårdare, och den kritiken ska ni fortsätta med, där gör ni ett bra arbete. Men om vi nu ska diskutera varje enskilt fall, så är det mer än befogat att man kräver viss självkritik. Varför ger man polisen en möjlighet att skada dig? Nu påstår jag inte att polisen kommer lämna dig i fred om du är helt ren, ett exempel är REVA. Men i de fall där man kritiserar polisen för oproportionell och t.o.m illegal våld, måste man ta upp det faktum att detta våld riktas mot människor som bär dödliga vapen som de hotar oskyldiga obeväpnade människor med. Kritisera polisen och kritisera de som väljer att lyfta vapen mot en medmänniska, håll inte igen på ett håll samtidigt som du kritiserar på ett annat. Och är du en ung kille med invandrar bakgrund som fått oproportionell högt straff, är det så in i helvete fel, men fråga dig själv varför du ens gav rättsväsendet möjlighet att behandla dig dåligt, där i ligger självkritiken, den innebär INTE att jag legitimerar det smutsiga systemet. Och när jag skriver självkritik menar jag inte megafonen i sig, men ni pratar ju i egenskap av förortsbor och ser helhetsbilden. Så nej ni skapar ingen balans. Och jag köper inte medias bild för fem öre, tyvärr.

  Det är en självklarhet att det inte är ok att man skickar in människor in i döden, det är så självklart det kan bli. Och jag tror det var underförstått att man inte jämför Sverige med grannländerna för krigsdrabbade länder, men det var mitt fel att jag lämnade utrymme för missförstånd, och du tog din chans för att plocka poäng, fair enough. Sverige är i topplistor över länder som tar emot flyktingar per capita i västvärlden, varför inte ta upp det? Fortsätt kasta skit, det är befogat, men vissa ljusglimtarna också, så kallad balanserad bild, hängeru me?

 35. Erik
  2013-05-14 at 20:42

  SWAT(Special Weapons And Tactics) är namnet på den amerikanska insatsstyrkan. Den nationella insatsstyrkan i Sverige utför samma uppgifter och det vet du så sluta häng upp dig på små saker i texten och fatta poängen. DET VAR EN REN AVRÄTTNING IGÅR!

 36. Christian
  2013-05-14 at 21:29

  Har dom hört talas om gummikulor eller nått?

 37. bynblock
  2013-05-14 at 22:29

  Getto kan vara ett slumområde där socialt utsatta bor av ekonomiska skäl.Kriminalitet är ett vanligt problem i sådana områden

 38. Henrik
  2013-05-14 at 22:43

  Nej det var inte en avrättning och NI har med största sannolikhet inte varit där, däremot kan pikéten varit dä. Det är vilket fall som helt sematik och oviktigt i diskussionen.

  Ja polisen har tyvärr bara två år utbildning vilket iförsig är mycket om man jämför med många andra länder. Den mesta tiden på utbildningen går åt till just betendevetenskap, kriminologi och juridik. Skytte, självförsvar och bilkörning är något man sällan får möjlighet att träna på.

  Efva vad bygger du din uppfattning om att polisen inte skulle vara till för dig eller jobba empatiskt och med rättvisa. Aftonbladet? En dingding-värld har mer sanning i sina artiklar. Hatsidor på internet som denna och corrupto? Dessa är absolut inte vinklade på något sätt *hrm*.

  Och Michael kan du förklara på vilket sätt du inte är fri till att göra i princip vad som helst i vårat land?

 39. Markus
  2013-05-14 at 23:08

  Varför blir inte 70 åringar som viftar med kniv på Östermalm skjutna? Rätt svar: Det finns inga 70 åringar som viftar med kniv på Östermalm, dom förstår bättre än att vifta med kniv åt polisen.

 40. Geni
  2013-05-14 at 23:21

  Polisen vill använda elpistoler, men får inte det i dag.

 41. Rouaa
  2013-05-14 at 23:24

  Skriver ni på det här idiotiska sättet för att folk från förorten inte förstår det som står i tidningen? Så man fortsätter skriva på ett väldigt osvenskt sätt så att de aldrig lär sig något annat? Går på arbetsintervju och pratar slang, får inget jobb och arbetar svart istället. Betalar inte skatt och blir tagen av polisen och skyller på dem. Ja men det verkar ju så jävla smart. Fortsätt så. Ni kommer aldrig ta er ur hålet ni själva har grävt :)
  Bittra människor som klagar på folk som gör sitt jobb även fast det medför felsteg och misstag ibland. Usch.

 42. Claudia
  2013-05-15 at 00:11

  Den eviga frågan.

 43. Tack Polisen!
  2013-05-15 at 00:31

  Till författaren bakom den illa skrivna artikel jag precis läste.

  Polisen har som uppgift att skydda befolkningen. Detta uppdrag är ofta väldigt svårt eftersom det krävs snabbt tänkande och snabbt agerande. Polisen hade i detta sammanhanget fått höra om en man med en machete (ja, det heter så även i Sverige) som sprang omkring och hotade folk. Har man ett vapen och samtidigt hotar folk så ses det genast väldigt allvarligt. Tur är väl det. Polisen anländer och mannen står nu på sin balkong där viftandet fortsätter och macheten är tydlig. Polisen tar sig till lägenheten och har fått uppgifter att en kvinna befinner sig i lägenheten med honom. Den informationen leder till att polisen stormar lägenheten. Det var inte “SWAT” som du så amerikanskt kallar dem utan svenska insatsstyrkan. Väl inne så attackerar mannen polisen med sitt vapen och polisen får väldigt snabbt ta ett beslut. Att så många skott avfyrandes är för att flera poliser tog samma (vettiga) beslut, att skjuta honom.

  När Befolkningen börjar ställa sig bakom psykopater som hotar folk till livet med vapen och inte polisen som agerade beskyddare av kvinnan i lägenheten och människorna på gatan, så har det gått allt för långt. Då har vi börjat närma oss ett samhälle jag inte vill leva i.

  Om någon polis läser detta så kom ihåg att inte alla svenskar är lika naiva. Vi kommer inte alla föra demonstrationer mot er och erat agerande. Jag vill istället tacka er poliser som ingrep och gjorde som ni blivit tränade och tillsagda. Jag känner mig genast tryggare.

  Tack!

 44. Busan Gomzalez
  2013-05-15 at 01:03

  Det är ju bra att Megafonen skriver om sånt som media rapporterar felaktigt om. I detta fall en rätt irrelevant detalj.
  Nästa gång får ni beskriva hur vansinnigt mycket invandringen kostar den genomsnittliga medborgaren och hur lite man får tillbaka på investeringen.
  Fast ni ser väl bara utvalda “lögner”.

  I just det här fallet var det dock helt korrekt att lägga ner mannen med dödligt våld.
  Han hade ett stort antal tillfällen att ge upp, tvingade fram en situation där en kvinna oskyldigt hade kunnat skadad samt var knivbeväpnad på 4-5 meter avstånd från poliserna.

  Om han i ett sånt läge går till attack har polisen under 1,0 sekunder på sig att fälla honom, sen är det för sent.
  Deras jobb är att oskadliggöra honom. Glöm skott i ben mot rörliga mål, det går inte.
  Instruktionsboken säger skott mot överkropp.
  Detta lyckades, vilket är bra.

  Sen kan man spekulera i om mannen verkligen gick till attack eller om en enskild polis tog ett för snabbt beslut. Det kan bara personerna som var i rummet veta. Där får man anta att polisen gjort rätt så länge inget talar för annat.
  Sen är det mindre viktigt. Om man viftar med kniv, är hotfull och inte lägger ner vapnet så är det polisens skyldighet att avvärja hotet mot tredje man, i detta fall kvinnan.
  Mannen har skapat hela situationen själv och försätter sig i en situation där flera personer med dödliga vapen ska “göra upp” i ett pressat läge. Då kan vad som helst ske.

  Tar man det så långt har man gett sitt medgivande till att vad som helst kan inträffa.
  Ingen ska sörja detta. Det är ett mycket bra jobb och skattebetalarna bör glädjas över att en farlig kostnadspost i samhället är borta.
  Tårta till polisen.

 45. Busan Gomzalez
  2013-05-15 at 01:07

  Som du skriver förstår jag att du inte är delägare i polisen, då du näppeligen betalar skatt.
  Polisen utbildas i övrigt i en massa annat under arbetstid.

  Du hade önskat en dialogpolis för att kramas med en knivdåre?
  Du är medveten om att 0,5 sekunder för sent avlossat skott på 4-5 meters avstånd kan innebära att polisen dör istället?

 46. Busan Gomzalez
  2013-05-15 at 01:21

  100 procent sant.
  Jag är själv från förort från början och har nu jobbat mig upp så jag slipper bo bland så otroligt hjärntvättade och nära på efterblivna människor.
  Det är på allvar tragiskt att läsa folk som gnäller, klagar och tar en högst obetydlig detalj och försöker bygga verkligheten på bara i syfte att göda sina egna lögner.

  Fakta är att gubben begick grova brott och var ett akut hot. Han behövde stoppas.
  Han blev stoppad med kraft eftersom han inte ville göra det på egen hand. Han valde sitt eget öde.

  Jag tycker på allvar att förorterna skulle må bra av lite självrannsakan. Vad fan har ni gjort för samhället annat än att gnälla, kosta pengar och ställa krav på alla utom er själva?
  Det är ert ansvar att förorterna set ut som skit trots miljardsatsningar som ingen svensk småstad någonsin kunnat göra.
  Det är ert ansvar att ers skolor suger, trots ibland fem gånger så höga anslag.
  Det är ert ansvar att folk tycker att ni är kriminellt slödder och har statistiskt stöd för det.

  Sluta ställ så förbannat mycket krav på samhället och människor som lever utanför den skithög ni själva skapat och ta lite eget ansvar för fan. Ni har fått mer resurser än andra och ändå blir allt skit.

  Fortsätter ni så här är det bara en tidsfråga innan politikerna kommer fram till att man eldar för kråkor och att ni inte kan bli något oavsett stöd. Då ryker alla bidrag och då blir det jobb för 20:- i timmen om ni ska klara er.
  Kolla på Frankrike.
  Kolla på England.

  Sverige må vara naivt, men när demokratin hotas av att systemet missbrukas så sätter staten ner foten med det enda språk ni förstår: pengar.
  Ni har ingen aning om vidden av hur mycket elände staten kan ge er om man tar bort sin hjälpande hand och säger “klara er själv som alla andra”.

  Skärp er och intressera er för något vettigare än att försvara en påtänd dåre med kniv som själv ville skapa en situation som riskerade spåra ur.
  För er egen skull.

 47. Mr X
  2013-05-15 at 03:33

  Jag förväntar mig ett genomtänkt, intellektuellt och balanserat svar på mitt inlägg som faktiskt inte har för avsikt att kasta skit på megafonen som rörelse utan att delge kritik där det är befogat. Jag ställer heller inga krav på megafonen som jag inte ställer på mig själv, jag kritiserar er samtidigt som lyfter fram att ni faktiskt gör ett bra arbete i grunden och att ni har mitt fulla stöd i många frågor, men att ni också har många brister, man MÅSTE ge en balanserad och ärlig bild av allting.

  Jag kan ge ett exempel från en debatt i veckan, där polisbrutalitet diskuterades, debatten gick på SVT i ett program som just heter “Debatt”. En man försvarade sin son framför hela svenska folket och han var vältalig och respektfull i en situation där hans frustration och ilska lätt skulle kunna få honom att agera fel. Men han behärskade sig själv och delgav sin åsikt i situationen där hans son utsattes för polisbrutalitet. Han började hör och häpna med att vara självkritisk mot sin son, för att sedan med hård fakta på sin sida kritisera polisen för deras agerande. Självkritik måste finnas med i bilden om man nu vill vara trovärdig, inte bara gentemot de som delar samma åsikt (för det är ingen konst) utan mot oliktänkande och allmänheten. Att peka finger är enkelt, men det är aldrig hela sanningen.

 48. 2013-05-15 at 07:24

  Ska du prata om missförstånd och vad som är rätt eller fel? Du är lika partiskt som majortiten här, enda skillnaden är att du står på den andra sidan.

  Antingen är du själv Polis eller så har du någon närstående som är det.

  “Detta var en nödvärnssituation där polisen sköt för att rädda den kvinnan som fanns i lägenheten” <– Det är ett exempel med vad jag menar med att du är partiskt.

 49. Dieter
  2013-05-15 at 08:01

  Om ingen ambulans kommit får då polisen en dödförklaras?
  Dom ska lära sig att sjuter i armen eller benen. Varför är dom rätt och sjuter en till döds.

 50. R
  2013-05-15 at 08:16

  Kämpa på idag kamrater.
  Jag bor i Jönköping och kan tyvärr inte delta,
  men fan får det vara nog.
  Det är NOG varje dag!

 51. bosse
  2013-05-15 at 08:16

  Kl 16.00? alltså om vanligt folk ska hinna hem fr jobbet är det inte lite väl tidigt att samlas då? eller förutsätter ni att “alla” är arbetslösa ute i orten? annars en bra ögonöppnare för en svennebanan i stan.

 52. Camilla
  2013-05-15 at 09:30

  Hur jävla farlig kan en gubbe på 69år vara med kniv?? Det var säkert sex/sju om inte fler polismän som stormade lägenheten…vad fan är det för jävla pajaser som jobbar som poliser?!?!?!?! FY FAN VAD ÄCKLIGT FEGT PINSAMT O HELT FEL ATT MÖRDA HONOM!!!!’

 53. bobbo
  2013-05-15 at 11:54

  precis som vanligt, grisarna gör som dom vill.över 8000 anmälningar mot polisen förra året.inte ens 100 blev dömda.fy fan för den svenska snuten!!!!!

 54. suck
  2013-05-15 at 11:54

  För alla er som tycker att polisen skulle skrika “halt”, använda pepparsprej, skjuta i benet etc.
  Prova på att googla “safe distance knife attack”.

  Varför de gick in som de gjorde, är i sig en helt annan fråga som är svår att besvara utan att känna till fakta.

 55. vivalafrance
  2013-05-15 at 12:16

  Jag förstår att ni riktat er till folk från erat kvarter och till ungdomar som använder samma slang men en sak du skrev reagerade jag på. Att det finns dom som inte förstår det som står i dem stora tidningarnas artiklar. Det är väl ändå lite grundläggande att lära sig att förstå svenska om man bor i sverige ? Jag har själv ingen som helst respekt för polisen efter att blivit behandlad som jag blivit genom åren av dom. Jag var inte kriminell första gången dom anklagade mig för saker och drog upp mig inför rektor, kuratorer, klasskompisar och mina föräldrar. Jag var så långt ifrån kriminell man kunde bli men efter att gång på gång ha blivit utpekad som detta så gav jag upp och gav dom vad dom ville ha, jag blev kriminell. Vad jag menar är att man ska inte göra som polisen eller staten eller vad än för instanser det nu kan gälla förväntar sig att man ska göra utan man ska göra precis tvärtom. Polisen kommer alltid vara maktmissbrukare (inte alla poliser givetvis men rötäggen syns alltid mer och oftare än dom som faktiskt är bra) men att spela dom i händerna och låta sig provoceras ger dom bara mer makt.
  För att komma till ämnet så är det gestapotakter att skjuta en man beväpnad med kniv till döds. Även om jag har svårt att tro att det var 15-16 skott som det skrivs i artikeln så är allt våld som slutar med dödlig utgång i mina ögon det absolut värsta som kan inträffa. Skjut han i benet, armen, axeln, handen etc etc istället för att som jag läst, skjuta han i huvudet.

 56. Tensta Bob
  2013-05-15 at 13:02

  Blir lite fnissig när jag läser alla inlägg. Den ena mer pantad än den andra…

  Henrik, tack för ett nyktert inlägg i debatten.

 57. marc
  2013-05-15 at 17:43

  vissa poliser är fan dumma.. men dom vanliga poliserna då? dom som gör sitt jobb… vi skulle aldrig klara oss utan poliser! det skulle vara helt kaos!

 58. Hussein
  2013-05-16 at 07:20

  “Snuten” gör bara sitt jobb när galningar (ja, han är en galning) hotar folk med kniv, dvs någon ringer 114 114 eller 112 och polis kommer till platsen. I det här fallet försökte man förandla med mannen, som inte ville sluta upp med sina farligheter. Polisen är där för att upprätta allmänhetens säkerhet.

  Polismannen som öppnar dörren blir direkt attackerad med machete och måste på mindre än en sekund fatta beslutet att han ska skjuta, så som de är tränade att göra när deras eller andras liv är i direkt fara. Denna inövade reaktion triggas igång oavsett vem det är som attackerar en polis med dödligt våld.

  Se det framför dig. En östermalm-pelle flyger fram med en machete och polisen har mindre än en sekund på sig att handla. Polismannen kommer inte att ta macheten i halsen bara för att förövaren bor i Östermalm.

  Jag har faktiskt svårt att förstå vad det är du försöker säga.

 59. Hussein
  2013-05-16 at 07:26

  Om du behöver akut hjälp så ringer du 112 och kommer att få den hjälpen (så länge du har goda skäl), det spelar ingen roll om du är grön eller röd.

  Om du springer runt och hotar folk med pistol, och sedan riktar den mot en polisman så kommer du sannolikt att bli skjuten.

  Förklara vad som är otryggt med det.

 60. Hussein
  2013-05-16 at 07:34

  Blabla: polisen har inte elpistol, det här är inte USA.

  Tror du att man hinner byta från automatvapen till elpistol på mindre än en sekund när en man flyger mot dig med kniv?

  Det finns inte heller någon polis i hela världen som skulle använda sig av några “karatetricks” för att avbeväpna knivmannen i en sådan situation.

  Knivmannen bad om att bli skjuten.

 61. Hussein
  2013-05-16 at 07:48

  Äh, lägg av. Sluta skriva i CAPS också, det får dig bara att framstå som en 13-åring.

  Det var en ren “avrättning” i den bemärkelsen att polismannen var tvungen att skjuta för att skydda sitt eget liv. Om man väljer att hota sina grannar med kniv och sedan attackerar (överraskar) en beväpnad polis som är där för att skydda det hotade grannskapet för att döda eller allvarligt skada (även om man inte dör med en machete i huvudet så är det inte värt att ta den smällen) så

  1) Mår man inte bra och behöver vård
  2) Tvingar man polisen att skjuta, oavsett om polisen vill eller inte (nej, att ta en machete i huvudet är inget alternativ)

  Det är ingen lek om du tror det.

 62. Petter
  2013-05-16 at 16:16

  Polisen får inte dödförklara någon om det inte är alldeles uppenbart att personen är död, t.ex. om personen legat i vatten en längre tid osv.
  Om så inte är fallet måste en läkare dödförklara personen. Det kan vara en anledningen till varför personen transporterades till sjukhuset och först där dödsförklarades.

  Självklart är alla dödskjutningar besvärande till polisen. Till deras försvar ska sägas att Rikspolisstyrelsen har försett polisen med en idiotisk ammunition, SPEER Gold Dot är en brutal hålspetsammunition som expanderar snabbt och roterar genom kroppen som en propeller och sliter sönder allt i sin väg.

  De hade kunnat välja vänligare ammunition (likt andra poliser i världen) som även den expanderar för att inte riskera ett genomslag av kulan så andra personer skadas. Men Rikspolisstyrelsen valde en av de mest skadande som finns på marknaden.

 63. zac
  2013-05-16 at 18:11

  “Folk i orten fattar det här. Vi behöver inte läsa den här texten för att veta.

  Det är ni resten, som tror att polisen är folkets skyddsängel, som behöver fatta verkligheten.”

  Låter som man vill nå ut till folk utanför orten med dom orden..

 64. Dine Malmsten
  2013-05-16 at 21:17

  På 100 år har 30 poliser dödats i tjänsten!
  På 25 år har 30 personer dött då polis suttit , tryckt in bröst korg på personer vid polis ingripande(eller Securita vakt) !
  Sedan 1995 (17 år) har 17 personer(män) skjutits till döds av svensk polis!
  Hur många personer som dött i biljakter är svårt att få fram, nyligen dog 2 unga män i biljakt,då polis låtit hissa upp bro , brottet bensin stöld.
  Det är skrämande att reaktionerna på dödkligt våld från Svensk polis inte är starkare, vi har inte haft “döds straff” på över på 100 år,. Få poliser straffas för mord, dråp i tjänsten
  (har ej statistik)

 65. Per
  2013-05-20 at 11:46

  Megafonen gör ett mycket bra jobb som använder media och information för att få till förändring, fortsätt med det!

  Jag har dock noll sympati för personer som vandaliserar och förstör, använder våld och hot om våld för att tvinga sig fram. Världen är orättvis men inget blir bättre av att ni slösar bort värdefulla skattepengar på återuppbyggnad efter kravaller.

  Det finns ett mycket enkelt sätt att slippa bli dåligt behandlade av polisen: Var trevlig, förstör inget och hota ingen. Som en bonus kommer ni då även att få bättre uppskattning i det Svenne Banan-samhälle som ni felaktigt tror att är er fiende, och en betydligt större möjlighet att få ett bättre liv än idag. Det kommer inte att automatiskt serveras till er och ni måste själva vara de som är drivande.

  Visst, det finns andra som oförtjänt har det mycket bättre och ni spelar absolut livs-spelet på en högre svårighetsgrad än genomsnittet. Att vandalisera och leka krig är dock totalt kontraproduktivt, ett effektivt sätt att garanterat klamra sig fast vid botten.

Leave a Reply