Vem ska bo i nya Kista Torn?

2012-10-04
Av

I förra inlägget skrev vi om “Alby är inte till salu”,  ett lokalt boendeinitiativ mot utförsäljningen av 1300 kommunala bostäder i norra Botkyrka. Vi fortsätter på boendetemat.

I veckan pryddes Mitt i Kista-tidningen av nya Kista Torn, ett 30-våningar högt lägenhetshus som har börjat byggas i Kista centrum. Hur vi reagerade?

Den sjuka trenden blir bara sjukare. I dessa tider av bostadskris, med tusentals människor hemlösa och tusentals andra som hoppar mellan svarta kontrakt och andrahandslägenheter är det enda som byggs svindyra bostadsrätter och allmännyttan läggs ut på rea.

Med nya Kista Torn kombineras denna bostadspolitiska idioti med stark symbolisk krigföring. Det finns redan en stor ilska bland Järvas boende pga. att allting satsas på Kista och ingenting på våra förorter runtomkring. Kista lever numera ett eget liv – för varje skyskrapa faller en allt starkare skugga över oss andra. Gränserna görs tydligare.

Nu bygger man alltså ett lägenhetstorn i Kista centrum där en 2:a på 52 kvadratmeter kommer att kosta runt 2,7 miljoner. Vi snackar Hammarby Sjöstad-priser. Vilka ska bo där? Ja, inga vanliga knegare eller studenter i alla fall.

Medan arbetslösheten stiger, skolresultaten förvärras, mötesplatser läggs ned och social service försvinner, springer finansborgarrådet Sten Nordin (M) m.fl. på invigningsceremonier för skyskrapor och kosmetiska åtgärder (läs Rinkebyakademien).

Nu på måndag, 8 oktober kl. 17.00, är det visning för de nya lägenheterna i Kista torn. Megafonen ska dit och förklara för mäklare & intresserade köpare var vi står. Det är ett första tillfälle att problematisera denna hånbyggnad. Se eventet, sprid det och dyk upp.

http://www.facebook.com/events/363159747104312/

 

Tags: , , ,

2 Responses to Vem ska bo i nya Kista Torn?

 1. Skojar Ni?
  2012-11-11 at 21:48

  Tror ni att Sveriges rika tänker flytta in i något miljonprogramhus? Självklart vill de bo snyggt..!?

 2. inte dyrt
  2012-12-19 at 12:40

  Lägenheterna i Kista torn är inte dyra. Tittar man på meterpriset är det mycket billigare än på andra nybyggen. Självklart är det dyrare på de högre våningsplanen men på den nedre halvan är det faktiskt mycket bra priser.

  Att det behövs nya hyresrätter och billiga bostadsrätter är absolut nödvändigt men det betyder inte att man måste vara emot vartenda nybygge. Att det överhuvudtaget byggs bostäder i Stockholm är positivt.

Leave a Reply