Var rättvisa mot förortens gymnasieskolor!

2011-10-26
Av

Dag in och dag ut sprids ett miserabelt rykte om skolor som befinner sig i förorter. Vi måste sluta nedvärdera skolorna på grund av fördomar som finns.

Det är snart dags för tonåringarna på högstadiet att göra sitt första gymnasieval. För många är det ett spännande steg i livet med många valmöjligheter. Frågan är förstås vilken skola? Vilken skola ska du välja och vem väljer du att lyssna på? Är det föräldrarna som ger dig råden? Kompisarna? Din mentor?

För några månader sedan fick jag ett samtal från en förälder som ville fråga mig om Tensta gymnasium.

– Är det en bra skola? Stämmer det att eleverna är stökiga och bråkar?

Jag blev konfunderad efter detta samtal. Hade denna förälder ringt mig om jag hade studerat på Norra Real? Antagligen inte. Det som frustrerar mig är hur föräldrar fortfarande är rädda för att ge skolorna i orten en chans. Föräldrar vill att deras barn ska bort härifrån av fel anledningar. Med ”fel anledningar” menas de mörka rubrikerna som tidningarna publicerar. Har du frågat dig själv när du läst någonting bra om Tensta, Kista eller Spånga gymnasium? Tyvärr är det så de riktigt stora tidningarna fungerar i dag och ingenting hintar om en förändring. Vi får inte ta del av de positiva aspekterna av skolorna i orten. Om denna nedvärdering fortsätter, bekräftas mycket av den negativa bilden som inte stämmer.

För, vad är det som händer om vi fortsätter att ignorera skolorna? Det fanns en tid då jag själv hamnade i en liknande situation. I dag är det över sex år sedan jag själv skulle välja gymnasieskola för första gången inför julen 2004. Tensta var till en början mitt förstaval, men jag var tvungen att ändra och ta Solna gymnasium i stället. Mina föräldrar ansåg på den tiden att det var bättre för mig att gå i en skola där majoriteten var etniska svenskar. De ansåg att det skulle vara bättre för bland annat språket om jag umgicks med svenskar, vilket de absolut inte står fast vid idag.

Det som hände var att jag på hösten 2004 kom in på Solna Gymnasium. Jag kom bort från förorten och studerade på en skola i Solna, vilket resulterade i att mina föräldrar var nöjda. Min klass var en fin blandning av svenskar och invandrare. På skolan gick det däremot fler svenskar jämfört med på Tensta gymnasium. Första året på Solna Gymnasium var en ångestfylld period. Mina klasskamrater var de enda som gjorde skolgången behaglig. Mina studieresultat? Jag var bland de bättre i klassen och allt gick bra på utvecklingssamtalen, men jag var ändå inte nöjd.

Framför allt kände jag mig lurad. Lurad av att välja skola av helt fel orsaker. Därför valde jag, efter mycket om och men, att efter jullovet söka upp studievägledaren på skolan för att byta till Tensta gymnasium. När jag kom ut från studievägledarens rum kändes det fel och skamfullt. Det enda som for i tankarna var vad föräldrarna skulle säga hemma? Min mor skakade på huvudet och menade att det var bättre att fortsätta i Solna. Efter bara ett år i Solna bytte jag till Tensta gymnasium och det kändes underbart. Jag blev häpen av den enorma skillnaden mellan skolorna. Undervisningen hade ett syfte i Tensta och lärarna hade mer kompetens. Skolan hade framför allt ett tydligare mål och koncept än i Solna.

Mina betyg försämrades inte, utan blev bara bättre och bättre. Två år senare gick jag ut som bland de bästa i klassen. Mina föräldrar ångrade att de dömde ut skolan på förhand utan att veta något om den. De kunde ingenting om Tensta gymnasium och blev därför positivt överraskade när de besökte skolan och även såg hur det gick för mig.

Vad kan föräldrar och elever göra för att inte hamna i denna situation? En sak är naturligtvis att fråga någon – som redan studerat på exempelvis Kista gymnasium – om det verkligen är en bra skola? Det räcker däremot inte. Både föräldrar och elever måste ta tillvara på skolornas ”öppet hus”. Gå dit och ställ era frågor. Se över skolornas koncept och mål. Hur ser skolans styrdokument ut? Är det något som passar dig som elev och är det något du som förälder tycker låter bra? En person kan inte döma en skola utan att veta någonting om den.

Några år senare ringde min moster till min mor. Hon var orolig över att hennes son skulle börja på Tensta gymnasium.

– Var inte orolig. Det är en jättebra skola, sa min mor.

Vi måste öppna upp ögonen och ge skolorna en chans. Prata med lärarna, få en kontakt och framför allt en uppfattning efter mötet. Gör ni det, så gör ni både ert barn och er själva en stor tjänst.

5 Responses to Var rättvisa mot förortens gymnasieskolor!

 1. Basar
  2011-10-26 at 20:08

  Viktigt ämne!!

 2. Leo Ahmed
  2011-10-26 at 21:14

  Bra skrivet!!!

 3. min åsikt
  2011-10-26 at 22:09

  Jag går själv där sista året och säger själv att det är en oseriös skola från många håll. Ledningen, studievägs ledaren och många andra. De är bara utåt för att locka fler elever.. men när du väl går där så vet du inte ens vem som blir din lärare nästa vecka eller om du ens kan följa schemat.
  Jag säger att de sker fler byten av lärare än vad eleverna skolkar. Så man behöver inte ta o rikta fokusen på hur stökigt det är och om miljön, undervisningen, och arbetsmiljö.
  Frågan är hur väl känner lärarna sina elever, och hur länge har ni känt varandra.
  Och när det kommer fram till hur allt är i sin helhet så kollar man mest på natur linjen, de andra linjerna är nästan helt bort suddade. De kan vi själva märka som går i skolan, de mest fokus på dem.
  Har du tur så hittar du studieledarn i rummet annars e det lång kö eller e hon på möte/lunch/utbildnings. Tog mig en hel vecka för att hitta henne så jag kunde byta i-val.
  Hade jag tillräckligt med betyg från 9an så hade jag dragit förlänge sen från den skolan. Men tyvärr så blev det inte så.

 4. Basar
  2011-10-28 at 10:54

  Jag har läst din kommentar och du går i Tensta, så det du säger stämmer. Frågan då blir: är det annorlunda på andra skolor? Alltså, är det dessa brister som ger Tensta gymnasium dålig status eller är det för att skolan ligger i Tensta?

  Jag gick i Frans Schartaus och alla de saker som du har tagit upp stämmer lika bra överens där – man fick aldrig tag på nån personal, lärarna skiter i sitt jobb m.m. Och då är det en skola som folk tror är bra!

 5. Sten
  2011-11-02 at 22:40

  Mycket viktigt ämne och grymt bra skrivet!
  Ser fram mot nästa!

Leave a Reply