Ungdomar belönas för sitt destruktiva beteende

2011-10-06
Av

Den kontinuerliga ”belöning” som ungdomar som hamnat i den så kallade ”onda cirkeln” får av myndigheter är inte bara farlig för dem, den är också farlig för de ungdomar som inte hamnat där än.  När man som ung ser att det belönar sig att vara på ett visst sätt är det lätt att ta efter för att på så sätt också ta del av dessa belöningar.

Det man gör för att få ut dessa ungdomar ur den så kallade ”onda cirkeln” är att ge dem en massa olika förmåner.  Bland dessa förmåner finns förtur till sommarjobb, gratis SL-kort, gratis gymkort etcetera.  Problemet med dessa belöningar är att det blir kontraproduktivt om man ser till syftet.  När andra ungdomar som är skötsamma ser detta så undrar ju de självklart varför de som är så skötsamma inte får dessa förmåner istället.  Många börjar till och med kanske med sådant som leder till att man får ta del av de förmåner som de andra ungdomarna får.

Det finns flera myndigheter som har använt sig av metoden att belöna ungdomar som har hamnat snett.  Socialtjänsten är ett exempel, som erbjuder kontaktpersoner till de ungdomarna.  Kontaktpersonen får då en lön samt en pott pengar som han eller hon ska använda med ungdomen.  Med de pengarna gör man oftast spontana aktiviteter, som att äta på restaurang och att gå på bio. Den berörda ungdomen får inte ut något av det här utan lär sig att ”skrika” som när ett bortskämt barn vill ha det den pekar på.

När man är ung så är det ibland svårt att tänka långsiktigt. Ofta tänker man kortsiktigt, på vad som är bra för en i stunden. Då går det inte att komma med argument som säger ”sköt dig nu så blir det bra för dig i framtiden”, till en 15 åring som ser sina kompisar få en massa belöningar bara för att de befinner sig i ett destruktivt beteende .  Det är inte som att den 15 åringen kommer från en annan socioekonomisk bakgrund.  Han har lika mycket behov, av att till exempel få ett sommarjobb, som sina kompisar.

Det är dags att det satsas på mer förebyggande istället för reparerande.  Man börjar satsa på ungdomar här i Järva när de redan har blivit destruktiva. Varför inte göra det innan de hamnar i ett sådant tillstånd? Man kan dra paralleller till sambandet mellan friskvård och sjukvård; ju mer man satsar på friskvård desto mindre behöver man satsa på sjukvård.

Man skulle nästan kunna vända på det hela, att man börjar belöna de ungdomar som gör bra ifrån sig.  På så sätt skulle man förhoppningsvis sporra ungdomar till att bli ambitiösa. Allt eftersom ungdomar som är i riskzonen blir yngre blir också behovet av att de blir sedda och uppmärksammade större. Den traditionella approachen där man använder alla resurser som finns för att få ”problembarnen” ur den farliga ”onda cirkeln” fungerar inte längre.  Med det menas inte att problembarnen är hopplösa fall som man ska glömma bort, så länge de inte får all fokus.  Oftast utgör dessa en minoritet av alla ungdomar, det är allt för många som så lätt glöms bort och man glömmer bort dem ända tills de har blivit just det man inte ville att de skulle bli.

9 Responses to Ungdomar belönas för sitt destruktiva beteende

 1. intressant
  2011-10-06 at 18:01

  Instämmer. Det är ett sjukt slöseri på skattepengarna som går till förmåner för sanslöst beteende. Det behövs bättre förebyggande och anpassade åtgärder mot unga i onda cirkeln.

  Däremot håller jag inte med om att ungdomar som sköter sig ska få belöningar, även det är ett slöseri på skattepengar. Varför ska man få förmåner bara för att man är som alla andra i samhället, dvs. normala? Det är föga extraordinärt att inte förstöra för övriga i samhället.

 2. Aron
  2011-10-07 at 14:18

  Tror det finns två lösningar, antingen så bojkottar man skolorna i förorten, där man i princip blir klassificerad som “Problembarn” och “icke problembarn” , eller så höjer man prestationskraven kraftigt, istället för att låta ungarna satsa på att bara få ett “G”

  // En invandrare, ifrån förorten.

 3. Abdirahman Musse
  2011-10-07 at 14:52

  Att bojkotta skolorna i förorten vore ju fel, men att höja kraven är något jag kan hålla med om. Men med höjda krav ska det också komma förbättringar som leder till att man faktist kan klara av de kraven

 4. Abdirahman Musse
  2011-10-07 at 15:20

  Du har rätt när du säger att man inte ska få förmåner när man är som alla andra i samhället. Men om du är i ett område där ”alla andra” har tappat ambitionen till att göra något i överhuvudtaget, då kan man ”belöna” speciellt ungdomar som vill göra bra för sig för att på så sätt uppmuntra andra ungdomar att göra detsamma. I sådana fall är det inte alls slöseri på skattemedel, utan en rätt bra investering, med tanke på vad som kan hända om de ungdomarna inte skulle uppmärksammas. Det är också viktigt att komma ihåg att till exempel Tensta och Rinkeby är inte detsamma som Sundbyberg och Spånga, därför måste också ungdomar hanteras på olika sätt beroende på vart man bor, det finns ingen universal lösning när det kommer till ungdomsarbete!

 5. Jennifer
  2011-10-10 at 14:53

  intressant artikel, jag är själv kontaktperson och har funderat mycket på detta. jag ser det som att månag som hamnar i den “onda cirkeln” kanske kommer från hem med låg inkomst och att socialen på ett sätt “jämnar ut” klassskilnnader som finns, men med nackdelen att de sätter kraven och styr över familjen. Det är som artikelförfattaren också påpekar mycket negativt att enbart de som hamnat snett får dessa förmåner, alla borde få det, det är en välfärdsfråga. Tyvär så röstar ju folk på moderaterna och alliansen som skär ner på allt i samhället vilket gör att de som skapar mest problem får “akuta” resurser. Om resurser skulle satsas på ungdomar och våra områden redan innan så skulle man inte få samma problem som finns nu.

 6. Abdirahman Musse
  2011-10-10 at 20:26

  Kan bara instämma!

 7. Okan
  2011-10-20 at 12:48

  Mycket bra artikel. Du lyfter fram två sidor av belöningen som många inte har tänkt på.

 8. underjordenutanpass
  2011-10-26 at 19:07

  “Tyvär så röstar ju folk på moderaterna och alliansen som skär ner på allt i samhället vilket gör att de som skapar mest problem får ”akuta” resurser. Om resurser skulle satsas på ungdomar och våra områden redan innan så skulle man inte få samma problem som finns nu.”

  Akuta resurser, mycket bra sagt!!

 9. Emine
  2011-11-02 at 14:37

  Filosofen! du är saknad. ville bara säga hej. sköt om dig och ja hoppas vi ses snart. :)

Leave a Reply