Sverige snart en polisstat?

2013-02-28
Av

En grupp poliser står vid spärrarna på T-centralen i Stockholm. Men inte för att öka tryggheten, utan de är på jakt efter plankare, allra helst papperslösa invandrare utan giltigt färdbevis. Inom en halvtimme tar de en ryss och en peruan som förs till Migrationsverkets förvar i Göteborg, rapporterar Sverige Radio.

Justitieutskottet säger att gränspolisens kringgår lagen. Att utföra kontroller för att se om människor är svenska eller utländska medborgare är olagligt. Rikspolisstyrelsen håller med. “Man ska inte rigga någon typ av fällor eller ha kontroller som ett svepskäl för att kontrollera alla utlänningar. Det är mot regelverket och lagen” säger en polischef till SR.

I mitt arbete som journalist har jag rest i flera arabiska länder under den arabiska våren och träffat människor som upplevt polisbrutalitet på nära håll. Jag har även hört folk i Syrien, Tunisien, Egypten och Irak berömma Sverige för sina mänskliga rättigheter och humanitet . På detta sätt speglas också vår självbild här. Men det verkar råda nya tider här i Sverige nu.

Det agerande som polisen gjort sig skyldiga för, kan inte liknas vid annat än polisstaters ageranden. Precis så arbetade Saddam Husseins underrättelsetjänst i Irak när de stoppade folk på måfå för att finna dem som rymt från militärtjänstgöringen. Precis så jobbar Bashar al-Asaads agenter i Syrien när de jagar oppositionella.

Polisens arbetsmetod är varken kontroversiell eller något nytt i sammanhanget. Polisen stoppar och visiterar ungdomar i våra förorter och gränspolisen kontrollerar svenska resenärer med mörkare hy på Arlanda. På liknande sätt gör arbetsgivare, myndigheter och institutioner. De delar in, kategoriserar och selekterar människor efter ras.
Det är bara ett tecken på den strukturella diskriminering och systematiska rasism som lamslår vårt land, våra förorter och medborgare. På samma grunder är polisens sätt att arbeta inget undantag utan en avspegling av de rådande strukturer som genomsyrar vårt samhälle och befäster vi-och-dem tänket.

Människor upprörs mer över SD:s rasism eller rätten till pepparkaksgubbar än det faktiska maktmissbruk som tiotusentals invandrare är föremål för. När polisen stoppar människor och hittar på kontroller som delar in personer efter hudfärg och utseende, är det tyst. Reinfeldt gömmer sig, oppositionen gömmer sig, debattörerna gömmer sig och journalisterna gömmer sig.
Innan SD-anhängarna och ”moralens” väktare börjar skrika sig hesa, jag talar inte om invandring eller köpta/oköpta färdbevis, utan den kränkning som att bli stoppad i en flygplatskontroll eller ett nekat inträde på krogen medför. Och nej, det handlar inte om “upplevd rasism” som många rasister själva hävdar, utan om en föråldrad och konservativ människosyn och en snedvriden syn på demokratiska rättigheter.

I Stockholm står alltså civilpolis vid tunnelbanespärrarna och kontrollerar personer som går in utan giltigt färdbevis, i hopp om att fånga papperslösa invandrare som ska skickas ut ur landet. Det påminner mig om det Bagdad som mina föräldrar växte upp i. Den enda skillnaden är att i Irak skötte säkerhets- och underrättelsetjänsten tortyren eller dödandet själva. I Sverige skickar vi människor till ett eventuellt liknande öde.

Frågan är hur vi har hamnat här? Vad är det som gör att polisen agerar mot rådande lagar och praxis? Och vad blir nästa steg? Var befinner vi oss om tio eller femton år? Blir vi stoppade på väg till skolan, till jobbet eller till gymmet?
Vilket slags samhälle vi vill leva i, en polisstat där poliser kringgår lagen och sätter sig över demokratin eller en rättstat där makten bygger på rättvisa och lika behandling?

Duraid Al-khamisi journalist

Tags:

4 Responses to Sverige snart en polisstat?

 1. Dennis Dyall Wallin
  2013-02-28 at 19:33

  Bra skrivet! Delat på Facebook.

 2. Fimpen
  2013-02-28 at 20:42

  Vadå “Snart”?

 3. Kawar Amedi
  2013-03-02 at 12:28

  Grymt skrivet!

 4. Drillon Behramaj
  2013-03-24 at 10:41

  Du får flytta till Irak om det är så hemskt här….fråga dina föräldrar som boTT i Irak om Sverige är likt det landet…..tror inte det. Bara patetiskt att göra jämförelsen…

Leave a Reply