Sätra står enade mot rasismen!

2011-09-17
Av

Den 26 augusti genomförde Nationell Ungdom (NU) sin pubkväll Stacken, någonstans i Sätra. Historien känner ni till vid det här laget – en högerextrem och främlingsfientlig organisation valde att förlägga en stängd, men offentligt utannonserad, fest i en invandrartät förort.
Att festen är stängd för icke-medlemmar är förståeligt. Irritationen över att en öppet främlingsfientlig organisation väljer att förlägga sina fester i Sätra kan knappast komma som en överraskning. Gemene Sätra-bo är tillräckligt öppen och tolerant för förkasta högerextremism. Och framför allt står vår förort för den omfamnande mångkultur som NU hatar. Stacken är tänkt som en provokation, men har också ett indoktrineringssyfte. Rasister svetsas samman och känner medvind av tanken på att de står samman mot mångkulturen – mitt i ett mångkulturellt område. Pubertalt förvisso, men likväl fel att förbise.

Sätra har även förr drabbats av tragedier kopplade till högerextremism. Vi minns Björn Söderberg som mördades utanför sin lägenhet av nazister 1999. Vi vet att dagens samhälle fortfarande, kanske mer än då, upplever en kännbar främlingsfientlig våg. Fortfarande vet vi att antirasism behövs och det finns inte ens chans att människor backar ett steg för att låta hatet få fotfäste. Aldrig mer. På NU:s hemsida står det att det under hösten kommer att ”anordnas pubkvällar i stort sett varje vecka” och att det dessutom ”anordnas mängder av andra sociala och utbildande aktiviteter” här. Vi vet inte om deras lokal verkligen ligger i Sätra eller hur många som brukar vara på plats.

En sak är dock säker. Sätra-bor vet värdet av antirasism och mångkultur och sällan har vi stått så enade som nu. Människor pratar, skrattar och undrar vart NU fått luft ifrån, för här kommer de aldrig att vara välkomna. Det kan ni glömma att ni någonsin blir. Låt det bli en hälsning till de högerextremister som försöker att provocera oss.

 

Artikeln tidigare publicerad i Södra Sidan.

Leave a Reply