Rörelsen slår nya rötter – Megafonen bildas i Botkyrka!

2013-03-11
Av

Olika perspektiv om samma dag, samma händelse. Representanter från alla lokalgrupperna berättar om dagen.  Våra förorter står idag enade. Röda, gröna, blåa – Kampen sprider sig! 

 

Emma från Megafonen Botkyrka

Vi vaknade till liv i Botkyrka när våra politiker slutade lyssna på oss. De tog ett beslut om att sälja ut våra hem.  1300 lägenheter skulle säljas bort i Alby till en privat hyresvärd. Vi organiserade oss och började samla namnunderskrifter, målet var en folkomröstning för att kunna stoppa affären. Alby är inte till salu kallade vi oss.

Under vår kamp träffade vi folket från Megafonen och vi började inse att våra problem inte alls skiljer sig från de som hänt i blåa linjen. Vi deltog på möten med folket från gröna linjen och vi träffade folk från Göteborg, Pantrarna, som inspirerade oss och gjorde det ännu tydligare att vår kamp är densamma.

Vi har bildat Megafonen-Botkyrka för att fortsätta att driva politiska frågor i vår ort. En av anledningarna är att vi kan vara fria och ställa krav på ett annat sätt. Kommunen kan inte säga vad vi får och inte får göra så som de gjort tidigare när vi drivit ”Alby är inte till salu” via våra fritidsgårdar, bibliotek osv.  Den andra anledningen är helt enkelt att vi alla är syskon, och vi har insett att om vi står enade så kommer våra röster att höras ännu starkare.

All makt åt folket, En enad förort kan aldrig besegras!

 

Riccardo från Megafonen Vällingby-Hässelby

Vi vill hälsa Megafonens nya kamphjärtan i Botkyrka välkommna! Ännu en historisk dag har inträffat för Megafonens enade familj. Idag samlades våra medlemmar från våra nuvarande lokala grupper för att gemensamt ge avstamp mot Botkyrka!

Där väntade våra numera nyblivna Megafonare med sköna leenden och vi togs emot med kärleksfulla kramar. Vi begick tillsammans mot lokalen där det väntade fler kramar, och skön grupp var samlad tillsammans med en härlig fika och efterlängtad varmdryck som blev serverad.

 

Macarena från Megafonen Rinkeby

Idag var det möte med Alby är inte till salu. Vi åkte dit för att de var intresserade av att starta Megafonen Botkyrka.

Så idéen är att presentera Megafonens organisationsform och att de berättar vad deras intresse är och hur vi kan börja samarbeta. Redan vid utgången av tunnelbanan träffar vi två tjejer som tar oss till lokalen där vi ska ha möten. Det finns en stor entusiasm över att konkretisera detta och att Megafonen ska kunna finnas i alla tunnelbanelinjer. Konversationen sätter igång. Megafonens historia, organisationsformen presenteras och jag känner hur energin och igenkännande tar plats. David tar upp detta med stora kostymen. Och jag tänker på Synas ord:

“Skapar vi en stor kostym för oss själva, kommer vi lättare växa in i den”.

Och som jag förstår det är detta är en steg upp i den långa trappan, vi växer i den stora kostymen. Vi växer som det stora nätverk som ska kämpa för orättvisor, som det stora nätverk som kommer lära politikerna hur de bör arbeta. För vi får inte glömma att vi tar över deras arbete och att vi bör höja rösten så att de fattar att detta är ingen lek, utan en stark organiserad folkrörelse som står i mot dem.

Behovet att Megafonen finns på plats, och att man tar de lokala frågor som berör området ger en grund till ett lyckat arbete. Vi behöver lyssna, se till att alla kan känna igen sig i denna organisation.  Att vi är ute på gator och torg för att lära av varandra. För där är skolan, mellan oss själva.

Vi ska inte lära ut den rika världens kunskaper utan vi ska själva komma till medvetenheten och erövra vårt verklighet.

Så mötet i Alby ger mig mer kraft. Jag ser hur allt konkretiseras och att eldsjälar attraherar sig som magneter. Vi kommer att vara en enad förort, ett enad folk, en enad rörelse. Mötet avslutas och Megafonen Botkyrka har startat. Vi planerar nästa möte och vi tar den symboliska bilden av en enad förort!

 

David från Megafonen Husby

En enad förort kan aldrig besegras. De orden börjar betyda mer ju mer jag tänker på dem. Och ju mer jag ser hur vi stärks av att stå tillsammans. Megafonen på röda, gröna och blåa. Vem hade trott det för ett år sen?

- Jag var mätt när jag satte mig på tåget och blev hungrig när jag kom till Alby. Så långt är det från Husby till Botkyrka, säger Basar.

- Abow mannen jag vill hänga med till Alby! Jag har aldrig varit där – det skulle vara nice att åka dit, sa Yasir häromdagen.

Det är en grej jag börjat fatta om Stockholm. Folk håller sig till sina närområden. Sin ort.  I de flesta städerna är det så också. Folk brukar hänga i sina orter, standard. Men man känner till resten av stan. Man har varit överallt  åtminstone en gång, och oftast känner man lite folk överallt. Så är det inte här.  Visst är tar det tid från Husby till Botkyrka, avstånden är lite längre än i Norrköping.  Men för många i orten är andra orter som en exotisk värld man hört på nån hiphop-skiva.

Divide and conquer. Politikerna har lyckats bra med att dela upp förorterna i Stockholmsområdet. Ibland till den grad att intilligande orter krigar mot varandra. Delade står vi handfallna. Men tiderna förändras när människor går ihop.

- Det enda jag vet om Alby är Latin Kings. Och “Alby är inte till salu”. De är tunga, riktiga soldater! sa en av våra ungdomar.

Många av oss har aldrig varit i Botkyrka (jag själv har bara nyligen börjat lära känna området)  men genom facebook och andra medier har vi hört om kampen i Alby. Hur de stått upp för sin ort och försvarat sina hem. Hur de öppet konfronterat politiker och tagit ställning i media. Värdigt, rättfärdigat. Det ger det oss styrka och viljan att fortsätta med det vi gör . Sån är solidariteten. När det går bra för våra systrar och bröder går det bra för oss alla. Och om det blir problem backar vi upp varandra, som en familj.

Divide and conquer? Tror inte det va..
Snarare Unify and resist!

Orten står upp. Och med stolthet.

Tillsammans står vi upp för varandra.
All makt åt folket!

 

 

Tags: , ,

3 Responses to Rörelsen slår nya rötter – Megafonen bildas i Botkyrka!

 1. anne busck
  2013-03-11 at 12:48

  Yeah-all makt åt folket !!!

 2. Hisingen Hans
  2013-03-11 at 13:08

  Gôtt mos!
  Megafonen i Stockholmsområdet, Pantrarna i Göteborg. Det verkar som det är ungdomen vi ska förlita oss på, underbart. Stå på er, ge aldrig upp!
  Jag blir lika glad varje gång jag hör/läser om er kamp, oavsett om det är Stockholm eller Göteborg.

 3. Quena
  2013-03-11 at 14:47

  ..och folket är vi =)

Leave a Reply