“Revolutionära rim från Brasilien”

2012-09-06
Av

Tung artikel i veckans Arbetaren (veckotidning från Syndikalisterna – SAC) om hiphopgruppen Racionais MC´s från Brasilien.

Racoinais MC’s

Artikeln väver ihop hiphopgruppen med ett historiskt och samtida porträtt av det brasilianska samhället. I artikeln står bl.a. att “det finns fortfarande runt 100 000 slavar i norra Brasilien. Slavar i betydelsen att jordägaren skjuter ihjäl den som försöker fly från arbetsplatsen”. Om man räknar alla som jobbar under slavliknande förhållanden (från morgon till natt, 7 dagar i veckan, med lite deg och rutten kött i magen) blir siffran ca 1 miljon.

Författaren Lars Flysjö skriver också att “trots att socialdemokraterna har varit vid makten i snart ett decennium är ägarförhållanden snarlika dem vid slaveriets avskaffande”.

Fortfarande finns hiphop runtom i världen som handlar om sociala orättvisor och konflikter i samhället, trots att allt som produceras på de stora bolagen och sprids i de stora kanalerna handlar om rikedom och status. För oss som fortfarande har hopp till denna musikgenre gäller bara att skrapa bort smutsen på ytan och gräva lite djupare.

Fet video från Racionais MC´s Vida Loka II

Tags:

Leave a Reply