Den organiserade förorten skrämmer

2013-03-22
Av

Det är med stor ilska jag läser polisen Martin Marmgrens text som publicerades igår på SVT Debatt.

Martin sitter i princip och påstår att organisationer som Megafonen och Pantrarna är ansvariga för det utbredda polishatet ute i förorterna, men också ansvariga för att se till att det utbredda polishatet ute i förorterna ska minska.
Inte polisen. Megafonen och Pantrarna.

Sen drar Martin en snyfthistoria om femåringar som skriker “fuck aina”, ungdomar som vägrar gola och stenkastning. Någonting som Martin inte kan förstå. Vad han heller då inte kan förstå är varför Megafonen och Pantrarna inte gör något!

Men Martin. Ni är inga offer. Ni poliser kommer aldrig vara offer. Inte så länge ni har både lagen och vapnen på er sida.

Och Megafonens och Pantrarnas uppgift är att stärka förortsungdomar, inte att agera medlare mellan er och ungdomar. Deras uppgift är att berätta sanningen om hur det ser ut i Sveriges miljonprogramsområden. Inte att måla upp en bild om en relation som inte existerar, för att DU ska ha det lättare i ditt arbete.

Jag är uppvuxen i Miljonprogramssverige. Jag jobbar i Miljonprogramssverige. Händelser av polisbrutalitet som “Martin har svårt att tro är objektiva berättelser” har jag själv hört. Själv sett. Själv upplevt. Bara för att du, Martin inte har “sett eller ens hört talas om” det så betyder det inte att det inte är sant.

Du, Martin har inte rätt att i en debattartikel sitta och påstå att våra upplevelser och våra känslor inte är verkliga.
Men självklart förväntas denna reaktion, självklart så förväntas detta pajkastande på Megafonen och Pantrarna.
För jag vet. Med all den erfarenhet som jag sitter på, både personligt och professionellt, så vet jag. En organiserad förort är en miljon gånger mer skrämmande än passiva ungdomar utan framtidshopp.
Medvetna ungdomar som har som uppgift att medvetandegöra andra är svårare att slå ner. Varken Megafonen eller Pantrarna kastar sten. Dom kastar ord av sanning av en verklighet som Sverige vill dölja.

Och det gör ondare, visst Martin?

Nabila Abdul Fattah Rybak, socialpedagog och debattör

 

Tags: , , ,

3 Responses to Den organiserade förorten skrämmer

 1. A.T
  2013-03-25 at 09:43

  Bra skrivet!

 2. Kvicksilver
  2013-05-02 at 21:18

  Du är min nya idol!

  “En organiserad förort är en miljon gånger mer skrämmande än passiva ungdomar utan framtidshopp.”
  Sjukt bra skrivet!

  Jag är sällan i förorten så jag har inte upplevt mordet på förorten själv, utan lyssnat på andras berättelser. Ni gör ett otroligt viktigt jobb, tack. Jag är trött på att politikerna kör över unga, säljer ut och privatiserar. Jag kanske slipper nedstängningen av apotek och kan istället välja åtta olika, men det är ingen valfrihet jag bett om. Valfrihet är inte värt någonting om det är på bekostnad av andra.
  Innerstan blir också kyligare…

 3. Captain N
  2013-05-14 at 18:03

  Väldigt bra skrivet.

Leave a Reply