Alby är inte till SALU!

2012-09-28
Av

Igår åkte jag och David för att delta på ett boendemöte, organiserat av nystartade kampanjen “Alby är inte till salu”. Mötet hade annonserats ut på FB-gruppen bara någon dag innan, så man vet inte hur många som kommer.

Vi kom in i mötesrummet och där satt ca 30 personer som lyssnade på informationen från mötessamordnarna! Det var riktigt najs att se det stora deltagandet, som spred sig över alla åldrar.

Den här kampanjen “Alby är inte till salu” är helt nystartad, som en reaktion och protest mot Botkyrkabyggens (det kommunala bostadsbolaget i Botkyrka, typ som Svenska Bostäder) beslut att privatisera 1300 lägenheter i Alby. SÅKLART är detta ett beslut som tagits helt utan boendes vetskap. Den socialdemokratiska kommunstyrelsen skyller på att de inte har råd att genomföra de renoveringar som krävs för dessa miljonprogramshus, och är därför “tvungna” att sälja till privat ägare. BULLSHIT! För 30-40 år sedan hade staten råd att BYGGA 1 miljon lägenheter på 10 år, nu har man inte ens råd att RENOVERA dem. Samma argument som används i Husby och resten av Järva, där det har planerats höga hyreshöjningar för att finansisera upprustningen, fastän underhåll är något som ligger i hyran som vi betalar varje månad. DESSUTOM har Botkyrkabyggen satt upp som ett av kriterierna för de framtida privata ägarna att “de ska vara positivt inställda till framtida ombildning till bostadsrätter”. Det är alltså Albybornas första etapp i kampen, värre saker är att vänta.

Det var iaf. riktigt uppmuntrande att se att människor rör på sig och att de som driver kampanjen är unga från området. På mötet fanns mycket energi, ideer, kamplust. Målet för dem är att samla ihop 6000 namnunderskrifter som de kan lämna till kommunen för att få igenom en folkomröstning i frågan…

Detta kommer självklart inte vara en enkel uppgift. Kommunen har fattat ett beslut och vi vet att sådana beslut som rör politikens kärnfrågor (numera utförsäljningar, privatiseringar m.m.) är svåra att rucka på. Det kommer att bli en kampanj mött av kompakt motstånd av politikerna och tjänstemännen, och detta måste de nya unga organisatörerna vara väl förberedda på.

ALLT STÖD TILL ALBY ÄR INTE TILL SALU! Vi kommer att stötta er för denna form av egenorganisering där man bor och lever är avgörande för om vi ska lyckas förändra detta orättvisa Sverige på lång sikt. Er kamp är viktig och behövlig dessa dagar, och vi hoppas att det blir ett frö till en fortsatt organisering i Botkyrka som kan knytas ihop med allt annat som händer i staden.

All heder till er som försvarar era hem och trotsar makten!

ALBY ÄR INTE TILL SALU!

Basar Gerecci, Megafonen

För mer info om Alby är inte till salu, se deras FB-sida:

http://www.facebook.com/#!/groups/402137806520564/

Tags: , ,

2 Responses to Alby är inte till SALU!

 1. Fares
  2012-10-12 at 17:38

  Tack för stödet!!

  Fares

 2. Alexandra Reveil
  2012-10-16 at 14:52

  NI BORDE STÅ PÅ TORGET I ALBY (innecentrum) SÅ ATT ALLA KAN SKRIVA PÅ ERA LISTOR!
  INGEN HAR ÄNNU FRÅGAT MIG OM EN NAMNUNDERSKRIFT. JAG VET INTE VAR NI STÅR.
  ALLA HAR INTE FACEBOOK, TÄNK PÅ DEM! MÅNGA ÄLDRE HAR INTE DATOR ENS OCH KANSKE DE HAR BOTT LÄ’NGE I ALBY OCH TRIVS. ALBYBERGET ÄR JU SÅ FANTASTISKT VACKERT. ENGAGERA ARTISTER OCH ORDNA EN STÖDGALA I ALBY CENTRUM SÅ RÖSTERNA BLIR HÖRDA I MEDIA.
  DET FINNS MÅNGA ARTISTER HÄR I NORRA B. DAGS ATT STÅ UPP FÖR VÅR HEMBYGD!

Leave a Reply